valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Luonnonmukaiset torjunta-aineet ja luonnollinen tuholaistorjunta

Luonnonmukaiset torjunta-aineet ja luonnollinen tuholaistorjunta


Luonnonmukainen tuholaistorjunta ei tarkoita, että pihamaan kasvit jätettäisiin täysin oman onnensa nojaan — vaan kyseinen työtapa valitaan monesti sen takia, ettei hedelmäpuihin tai marjapensaisiin haluta käyttää kemikaaleihin pohjautuvia torjunta-aineita. Monesti luonnonmukaiset torjunta-aineet voidaan valmista itse, tai vaihtoehtoisesti voidaan hyödyntää kaupasta hankittavia luonnonmukaisia ja myrkyttömiä torjunta-aineita.

Ennen kuin pihamaalla aletaan suoritetaan minkäänlaista tuholaistorjuntaa on hyvä tiedostaa, etteivät kaikki kasvien kimpussa häärivät hyönteiset ole tuholaisia – vaan monien koristekasvien luokse hakeutuu myös useita tuholaisten luonnollisia vihollisia, joiden toimesta suoritettava tuholaistorjunta on varsin luonnonmukaista. Myös pihamaalla viihtyvät pikkulinnut ovat hyvä apu monia tuholaisiksi luokiteltavia hyönteisiä vastaan.

Luonnollinen tuholaistorjunta itse valmistettavilla torjunta-aineilla
Itse valmistettavat luonnonmukaiset torjunta-aineet ovat tyypillisesti nokkosveden tai mäntysuopaliuoksen tapaisia aineita, joiden valmistaminen jo pelkästään kokeilumielessä on varsin helppoa ja edullista.

Luonnonmukainen tuholaistorjunta mäntysuovasta ja vedestä valmistettavalla seoksella (seoksesta käytetään myös nimitystä suopavesi) aloitetaan valmistamalla noin 4-5% mäntysuopaa sisältävä seos, joka on käytännössä heti käyttövalmis. Seosta käytetään yleensä sieni-itiöiden ja kirvojen poistoon kasvien lehdiltä. Nestemäistä seosta voidaan ruiskuttaa kasviin (etenkin lehtien alapinnoille) esimerkiksi ruiskupullon tai helposti kannettavan paineruiskun avulla. Mäntysuopa-vesi ei välttämättä tehoa esimerkiksi kirvoihin kerta käsittelyllä, vaan käsittelyjä voidaan tarvita kahdesta neljään.

Suopaveden tapaan luonnollinen tuholaistorjunta onnistuu myös tavallisesta nokkosesta valmistettavalla nokkosvedellä. Nokkosvettä voidaan valmistaa keräämällä ämpäri lähes täyteen nokkosen lehtiä jonka jälkeen ämpäri täytetään lämpimällä vedellä. Päivästä kahteen seissyt nokkosvesi siivilöidään, jonka jälkeen seosta voidaan käyttää tuholaistorjunnassa (toiset seisottavat nokkosvettä jopa rielun viikon). Mikäli et ole tehnyt nokkosvettä ennen saattaa nokosveden voimakas haju yllättää, tästä syystä nokkosvettä sisältävää ämpäriä ei kannata pitää sisätiloissa. Päivän tai kaksi seissyttä nokkosvettä ei yleensä tarvitse laimentaa ennen käyttöä, mutta viikon tai kaksi seissyttä (yleensä lannoitekäyttöön tarkoitettua) nokkosvettä kannattaa laimentaa vedellä ennen torjuntakäsittelyä. Laimennussuhde on pitkälti käyttäjästä kiinni, toiset laimentavat suhteessa 1:5 kun taas toiset 1:10 suhteessa.

Yksi yleinen ja luonnonmukaiseksi laskettava torjunta-aine on neem-öljy (neem oil). Jota voidaan sekoittaa veteen (esim. 1tl öljyä litraan vettä suhteessa) ja käyttää kasvien käsittelyyn. Monesti neem-öljyä ei käytetä tuholaisten hävittämiseen vaan sen avulla pyritään estämään tuholaisten ilmestyminen kasveihin. Eli neem-öljyn käyttö voi olla jatkotoimenpide esimerkiksi onnistuneelle mäntysuopa-vesi käsittelylle.

Luonnonmukainen tuholaistorjunta – muita keinoja
Luonnonmukainen tuholaistorjunta ei rajoitu pelkkiin ulko- tai viljelykasveihin. Joissain tilanteissa esimerkiksi suopursunoksan on huomattu pitävän villasta kiinnostuneet tekstiilituholaiset poissa talvisäilytyksessä olevista vaatteista. Toiset taas ovat kokeneet jauhopussiin lisättävän laakerinlehden estävän esimerkiksi jauhokoisan vierailut jauhopussissa. Yksi varsin tehokas ja luonnonmukainen tapa pitää tuholaiset erossa varastoiduista elintarvikkeista ja tekstiileistä, on estää tuholaisen pääsy ravinnonlähteelle. Tämä tapahtuu yksinkertaisesti esimerkiksi tiivistisuljetavan purkin/pakkauksen avulla jonka sisään elintarvikkeet asetetaan. Näin toimimalla esimerkiksi ruokakaapin sisään päässyt tuholainen ei pääse pilaamaan elintarvikkeita.

Alueesta riippuen myös etanat voivat olla ongelma niin pihamaalla kuin kasvihuoneessakin kasvatettaville kasveille. Etanoiden torjuntaan on olemassa monenlaisia torjunta-aineita ja ansoja, mutta pienestä kasvihuoneesta tai istutuspenkistä etanat voidaan myös kerätä pois täysin käsipelillä, mikäli ansoja tai torjunta-aineita ei haluta käyttää. Etanoiden kohdalla luonnonmukaiset torjunta-aineet ovat etanan kulkureitille levitettävä tuhka, hiekka, kalkki tai sahajauhot; lisäksi etanoita voidaan pyydystää monenlaisilla pyydyksillä, jotka monesti edellyttävät vain etanan ravinnoksi kelpaavan syötin löytämistä.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua