valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Mäntysuopaliuos kasveille

Mäntysuopaliuos kasveille


Mäntysuopaliuos toimii myös monenlaisia tuholaisia vastaan – – esimerkiksi kirvojen torjunta onnistuu melko hyvin mäntysuopaliuoksen avulla, etenkin jos kirvojen määrä ei ole karannut käsistä. Tuholaistorjunnan kannalta toimivaksi havaittu mäntysuopaliuos on yleensä vahvuudeltaan 2-3%; Tätä vahvemman mäntysuopaliuoksen käyttö saattaa vahingoittaa herkimpiä kasveja, joka ei tietenkään ole tarkoituksena tuholaistorjunnassa (liika käyttöä ja yliannostelua on syytä aina välttää, koska mäntysuopa on kuitenkin suunniteltu puhdistusaineeksi). Ohessa ohjeet mäntysuopaliuoksen sekoittamiseen ja käyttöön.

Mäntysuopaliuos kasveille
Kasveille yleensä sopivin mäntysuopaliuos valmistetaan sekoittamalla nestemäistä mäntysuopaa lämpimään veteen – veden tulee olla lämmintä mäntysuovan liukenemisen varmistamiseksi. 2-3% vahvuinen seos saadaan sekoittamalla 10:tä vesilitraa kohti 2-3 dl mäntysuopaa. Valmistetun liuoksen levittäminen puolestaan onnistuu parhaiten käsiruiskun tai paineruiskun avulla (saatavilla yleisesti puutarhaliikkeistä ja rautakaupoista). On hyvä huomioida että liuosta kannattaa valmistaa tarpeeksi isomäärä kerralla, jotta liuoksen avulla tehtävä torjunta tuottaisi toivotun tuloksen (aineen käyttöä ei tarvitse säännöstellä käsittelyn aikana).

Mäntysuopaliuos torjuntaan ryhtyminen
Kesäaikaan tehtävä mäntysuopaliuoksen ruiskuttaminen kannattaa ajoittaa iltaan, jolloin lämpötila on jo laskenut. Mikäli suihkutus/sumutus tehdään keskellä kuumaa päivää, haihtuu liuos liian nopeasti, jolloin myös aineen vaikutukset jäävät hyvin vähäisiksi.

Jos olet havainnut, että tuholaisia löytyy erityisesti lehtien alapuolella (esim. kirvat) tulee mäntysuopaliuoksen sumutus kohdentaa erityisesti lehtien alaosiin. Näin voidaan parhaiten varmistaa se, että tuholaiset joutuvat tekemisiin mäntysuopaliuoksen kanssa. Useimmiten parhaimpiin tuloksiin päästään jos käsiteltävän puun oksia ei tarvitse siirrellä käsittelyn aikana – vaan sumutus pyritään ohjaamaan lehden alapinnalle muilla keinoilla; mikäli oksia heilutetaan edes takaisin käsittelyn aikana saattavat kirvat hypätä lentoon lehtien alapinnoilta jolloin käsittely käytännössä epäonnistuu.

Mäntysuopaliuos tuholaistorjunta ja käsittelykerrat
Mäntysuopaliuos ei välttämättä vaikuta heti yhden sumutus/käyttökerran jälkeen, vaan käsittely tulee uusia parin päivän välein. Yleensä 2-4 käsittelykertaa riittää.

On myös hyvä huomioida ettei mäntysuovan kanssa voida ennalta ehkäistä esim. kirvojen esiintymistä, eli seosta tulisi käyttää vain silloin kun kasveissa esiintyy torjuttavia hyönteisiä. On myös hyvä muistaa, että mäntysuopien koostumukset vaihtelevat valmistajittain, ja ovat myös muuttuneet aikojen myötä – joten täysin ns. vanhan kansan mäntysuopaa vastaavaa tuotetta ei välttämättä ole enää saatavilla. Lisäksi on myös hyvä huomioida, että mäntysuopa on alun perin tehty puhdistusaineeksi, eikä torjunta-aineeksi.

Mäntysuopaliuoksen tekemiseen käytettävän veden ei tarvitse olla kiehuvan kuumaa, tai edes vesijohtovettä. Voit hyvinkin käyttää kuuman päivän aikana tynnyrissä lämmennyttä sadevettä mäntysuopaliuoksen tekoon – näin suoritettu torjunta säästää myös vettä.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua