valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Vedensäästö siivouksessa – vedensäästövinkit

Vedensäästö siivouksessa – vedensäästövinkit


Vedensäästö hyödyttää asukasta monessakin mielessä. Ympäristöystävällisyyden lisäksi kodinhoidon yhteydessä suoritettu vedensäästö näkyy monesti suoraan asukkaan veden kulutuksessa ja sitä kautta vesilaskussa. Tästä syystä siivoustöiden yhteydessä tarvittavan veden määrä kannattaa optimoida mahdollisimman tarkkaan; näin toimimalla siivouksen lopputuloksesta ei tarvitse tinkiä – vaan pienemmällä määrällä vettä päästään monessa kotityössä täsmälleen samaan tulokseen kuin suurempaakin vesimäärää käyttämällä.

Vedensäästö kotitöissä
Veden kulutusta voidaan pienentää siivouksessa, monella eri tavalla. Monesti vedensäästö vaatii vain opittujen tapojen tai tuttujen rutiinien muuttamista. Keräsimme yhteen muutamia vinkkejä, joita käyttämällä vedensäästö on erittäin helppoa.

Vinkkejä vedensäästämiseen:
– Pyri minimoimaan veden käyttö siivouksessa – älä esim. täytä koko siivousämpäriä vedellä, jos saat siivouksen tehtyä pienemmällä määrällä vettä. Näin syntyvä vedensäästö syntyy erittäin pienellä vaivalla, ja on lähinnä totuttujen tapojen muuttamista.

– Kun puhdistat erittäin likaista pintaa esimerkiksi mopilla tai liinalla, täytä siivousämpäri ainoastaan puolilleen. Pinnalta irtoava aines likaa pesuveden nopeasti, jolloin pois heitettävää likavettä kertyy monesti määrällisesti vähemmän jos ämpäri on puolilleen täytetty. Veden vaihdon yhteydessä ämpäri kannattaa huuhtaista puhtaaksi, jolloin ämpärissä on varmasti puhdasta vettä.

– Jos mahdollista käytä sadevettä esim. pihatyökalujen pesuun/huuhtelemiseen. Esimerkiksi multaisten pihatyökalujen puhdistus onnistuu vallan mainiosti sadevedellä. Tarvittavan määrän vettä voi annostella esim. ämpäriin, jolloin verkostovettä säästyy entisestään.

– Veden säästäminen on mahdollista myös autoa pestäessä. Jos mahdollista käytä sadevettä autonpesuun; tai annostele pesussa käytettävä vesi ämpäriin ja käytä painepesuria/puutarhaletkua vain huuhteluun (jos lainkaan). Letkulla ja pesurilla tehtävässä pesussa käytettävän veden määrää on erittäin hankalaa arvioida.

– Sulje vesihanat heti kun olet saanut täytettyä siivousämpärin – älä juoksuta vettä turhaan. Tämä yksinkertainen ja melko itsestään selvältä tuntuva vinkki tuo selvää vedensäästöä pitkällä aikavälillä. Myös pihalla oleviin puutarhaletkuihin on hyvä asentaa pistoolisuutin, jonka avulla veden juoksuttamista voidaan vähentää.

– Älä juoksuta vettä turhaan tiskatessa. Vaikka tiskaisit astiat käyttäen ”juoksevaa vettä”, sulje hana mahdollisimman nopeasti. Jo kahden tai kolmen hengen talouksissa tiskit kannattaa pestä kerralla, jolloin jatkuvalta veden juoksuttamiselta vältytään.

– Täytä tiskikone tai pyykkikone mahdollisimman täyteen (tai käytä vajaatäyttöohjelmia). Mikäli pestävät tekstiilit eivät vaadi paljon veden käyttöä (puolitäyttöä), voit säästää vettä myös pyykinpesun yhteydessä.

– Korjaa vuotavat hanat viipymättä. Kalkkeutuneet tai vuotavat tiivisteet aiheuttavat pitemmällä aikavälillä täysin turhaa veden kulutusta, ja vesilaskun kasvua.

Katso myös vinkit sähkönsäästöön.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.