valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Nokkosvesi ja raparperivesi apuna tuholaistorjunnassa

Nokkosvesi ja raparperivesi apuna tuholaistorjunnassa


Itse valmistettavien tuholaistorjunta-aineiden listalla mainitaan usein suopavesi (mäntysuopaa ja vettä), joka on varsin toimiva torjunta-aine esimerkiksi kirvoja vastaan. Tämän lisäksi on olemassa myös monia muita luonnonmukaisia torjunta-aineita joita voidaan kokeilla, etenkin kun tuholaisia torjutaan pihamaan viljelykasveista (ravinnoksi päätyvät kasvit). Kaksi kokeilun arvoista ainetta ovat nokkosvesi ja raparperivesi.

Nokkosvesi ohje ja käyttö
Nokkosvesi viittaa nimensä mukaisesti tuoreen nokkosen lehdistä ja vedestä valmistettuun seokseen. Nokkosveden voi valmistaa hieman summissa, tai tarkempien ohjeiden mukaan – – esimerkiksi keräämällä 500 grammaa nokkosen lehtiä ämpäriin ja sekoittamalla joukkoon 5 litraa vettä. Jos pihallasi kasvaa isolehtisiä nokkosia, voit myös yksinkertaisesti kerätä ämpärin täyteen nokkosen lehtiä ja kaataa joukkoon vettä (kädenlämpöistä tai aavistuksen lämmintä). Tyypillisesti tämän seoksen annetaan seistä ämpärissä kannen alla vähintään yhden tai kaksi päivää, välillä kevyesti sekoittaen. Seistessään nokkosvedestä alkaa lähtemään hajua, jonka vuoksi nokkosvettä sisältävää ämpäriä ei kannata säilyttää sisätiloissa, vaan ulkona paikassa jossa ämpäri ei pääse kaatumaan. Toiset nokkosveden käyttäjät ovat huomanneet nokkosvesi astian keräävän ympärilleen myös kärpäsiä, joka on hajun lisäksi toinen syy miksi ämpäri kannattaa sijoittaa etäämmälle asuintiloista.

Nokkosveden käyttö onnistuu helposti esim. suihkupullon tai käsiruiskun avulla. Nokkosvesi soveltuu hyvin jo edellä mainittujen kivojen ja muiden kasvien lehdillä lymyilevien tuholaisten karkottamiseen. Tästä syystä ruiskutukset tulee muistaa kohdentaa oikeisiin kohtiin.

Joissain yhteyksissä nokkosvettä neuvotaan seisottamaan jopa viikon tai kaksi ennen käyttöä, ja joskus veteen vielä neuvotaan lisäämään tuoreita nokkosenlehtiä nokkosveden valmistuksen puolivälissä. Tällöin valmistuva nokkosvesi on edellä mainittua huomattavasti vahvempaa, ja valmistettua seosta käytetään tällöin laimennetussa muodossa (laimennetaan vedellä ennen käyttöä). Vaihtoehtoisesti pitkään seisotettu nokkosvesi voi olla tarkoitettu jonkin tietyn kasvin lannoitteeksi, sillä valmistuva seos on varsin typpipitoinen.

Raparperivesi
Monelle tuntemattomampi torjunta-aine on raparperivesi, jota valmistetaan keittämällä 500 grammaa – 1 kg raparperin lehtiä noin 5 litraan vettä. Seos voidaan valmistaa tavallisessa teräskattilassa (tai vanhassa ruonlaittokäytöstä poistetussa kattilassa) keittäen seosta noin 30-45 minuuttia. Keittämisen päätteeksi raparperin lehdet siivilöidään pois ja hieman jäähdyttyään seos on valmis käytettäväksi. Huomaathan että kuuman raparperiveden käyttö voi vahingoittaa herkkälehtisiä kasveja. Raparperivettä voidaan kokeilla niin ikään kirvojen karkottamiseen.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.