valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Hopean puhdistaminen ja kiillottaminen

Hopean puhdistaminen ja kiillottaminen


Hopea – puhdistus ja kiillottaminen
Hopean puhdistus ja kiillotus on monesti mahdollista tehdä täysin kotikonstein. Tästä huolimatta puhdistuksessa tulee kiinnittää erityistä huomiota valittuihin työtapoihin, sillä näin toimimalla voidaan varmistaa ettei hopeakoru tai -esine naarmuunnu puhdistuksen yhteydessä. Yleisesti esimerkiksi hammastahnaa ei suositella käytettäväksi hopean puhdistuksessa, koska useat hammastahnat sisältävät aineita, jotka voivat naarmuttaa hopean pintaa.

Hopean puhdistus
Useimmiten hopean puhdistus voidaan suorittaa käyttämällä alumiinifoliolla vuorattua kattilaa (tai muovipurkkia). Foliolla vuorattuun astiaan lisätään merisuolaa ja kuumaa vettä; tämän jälkeen seos voidaan sekoittaa nopeasti, jonka jälkeen puhdistettava hopeaesine upotetaan kokonaan seokseen. Edellä mainitun vinkin käyttöä kannattaa harjoitella muutamaan otteeseen, ennen kuin sen avulla ryhtyy puhdistamaan erityisen arvokkaita hopeaesineitä. Suolan määrä, veden lämpötila ja määrä, sekä liotusaika, vaikuttavat kaikki osaltaan lopputulokseen. On myös hyvä huomioida, että pitkään puhdistamatta olleet hopeaesineet saattavat vaatia esim. yön yli liottamista, kun taas toiset esineet puhdistuvat jo 3-5 minuutin jälkeen. Mikäli kokeilet tätä vinkkiä ensimmäistä kertaa kannattaa aloittaa melko laimealla seoksella ja lyhyillä liotusajoilla.

Toinen tapa puhdistaa hopeaa, on kietaista hopeaesine alumiinifoliosta tehdyn nyytin sisään (nyytti/paketti saa olla hieman väljä/löyhä). Tämän jälkeen nyyttiä voidaan keittää pari minuuttia kattilassa, jossa on keitinveden joukkoon on lisätty ruokasoodaa.

Huomioitavaa hopeakorujen puhdistuksessa
Korut joihin on upotettu / liimattu koristekiviä eivät välttämättä siedä pitkäaikaista ja toistuvaa veteen upottamista, sillä kiven liimaukset saattavat kärsiä toistuvasta kastumisesta. Tämän tyyppisten hopeaesineiden puhdistamista varten kannattaa kultasepänliikkeistä ja korukaupoista tiedustella hopean puhdistukseen tarkoitettua puhdistusliinaa (yleensä kulkee nimellä hopean puhdistusliina); kyseisen liinan avulla hopeakoru voidaan hieroa/hangata puhtaaksi ilman, että korua tarvitsee kastaa veteen.

Hopean kiillotus
Hopean puhdistus ei ole ainoa keino jolla hopeaesineiden ulkonäköä voidaan parantaa ja ylläpitää. Hopean kiillotus on monesti huomattavasti nopeampi (ja jossain mielessä myös hellävaraisempi) keino ehostaa hopeisten esineiden ulkonäköä. Hopean kiillotus voidaan tehdä myös käyttämällä nestemäistä hopeanpuhdistusainetta (saatavilla useimmista marketeista). Jos puhdistat esim. hopeisia ketjuja hopeanpuhdistusaineen avulla, älä kasta ketjun lukkoa puhdistusaineeseen, sillä puhdistusaine saattaa kuivuessaan vaurioittaa ketjun lukkoa (jousta). Hopean kiillotukseen sopivia aineita on saatavilla useissa eri muodoissa (nestemäisenä, vaahtona tai tahnana), tutustu aina tuotteen käyttöohjeeseen ennen sen käyttöä, ja noudata mahdollisia suosituksia suojavälineiden käytöstä.

Mikäli et ole täysin varma hopeakorulle/esineelle sopivasta puhdistustavasta, tai puhdistettava esine on erityisen arvokas – on suositeltavaa viedä esine kultasepälle puhdistettavaksi.


  • Vältä naarmuttamista kun puhdistat hopeaa
  • Kiillotus sujuu helpoiten hopeanpuhdistusaineella
  • Tutustu puhdistusaineen käyttöohjeisiin huolella
  • Arvokkaimmat hopeat kultasepälle puhdistettavaksi


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua