valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Ilmalukko syynä takan savuttamiselle

Ilmalukko syynä takan savuttamiselle


Pitkään käyttämättä olleet tulipesät, kuten takat, hellat, kiukaat tai kaakeliuunit voivat kylmällä ja kostealla ilmalla synnyttää melkoisen savun ensimmäisten sytytyskertojen yhteydessä. Esimerkiksi takkaa sytyttäessä kaikki voi aluksi vaikuttaa sujuvan täysin suunnitelmien mukaan, mutta hetken kuluttua takka alkaa työntämään savua sisätiloihin – eikä hormin vedosta ole enää tietoakaan. Savuttava takka ei tarkoita, että hormi olisi tukossa, (esim. piippuun pudonneen linnunpesän seurauksena) vaan kyseessä voi olla ns. piipun ilmalukko joka on varsin yleinen ilmiö.

Mistä piipun ilmalukko johtuu?
Syy savuttavaan takaan löytyy monesti hormista. Jos tulisijaa ei ole käytetty useampaan kuukauteen ja ensimmäiset käyttökerrat ajoittuvat pitkään jatkuneeseen koleaan ja kosteaan kauteen, on ulkoilman kanssa kosketuksissa oleva piippu myös kylmä ja kostea. Tämän seurauksena tulisijasta ylöspäin pyrkivä lämmin ilma (ja savu) ryhtyy lämmittämään ja kuivaamaan piippua, eikä poistu savupiipusta yläkautta – jolloin piippuun muodostuu ns. ilmalukko. Tämän ilmiön seurauksena piippuun kertynyt savu rupeaa hiljalleen työntymään takaisin alaspäin (koska ilmalukko estää savun nousun piipussa ylöspäin), jolloin savut tulevat sisälle.

Kuten edellä mainittiin piipun ilmalukko on kiusana yleensä vain lämmityskauden ensimmäisten lämmityskertojen yhteydessä, kun piippu ei ole kuiva ja lämmin – tämä luonnollisesti koskee myös harvakseltaan käytettäviä tulipesiä (esim. vapaa-ajan asunnot), joita saatetaan käyttää esim. syksyllä tai talvella vain muutamia kertoja. Tästä syystä ensimmäisiin lämmityskertoihin on syytä varata hieman enemmän aikaa, sekä kuivia sytykkeitä.

Savuttava takka tai muu tulisija – miten toimia
Kun käyttämättä ollutta tulisijaa lämmitetään ensimmäisiä kertoja, tulee varmistaa ettei kylmänä ja kosteana olevaan piippuun syötetä kerralla liikaa lämpöä ja savua. Ennen lämmitystä tulee luonnollisesti varmistaa, että pellit ovat auki. Tämän jälkeen lämmitys aloitetaan polttamalla pesässä ensin pieniä määriä palloiksi rypistettyä sanomalehteä tai pahvia (pieniä määriä nopeasti palavaa materiaalia). Toiset polttavat sanomalehteä suoraan tulipesässä toiset taas nuohousluukun kautta. Kun sanomalehteä on hetken aikaa polteltu, voidaan tulisijaan tehdä pieni ns. risunuotio. Pienistä ja kuivista tikuista/risuista tehdyn ”nuotion” tarkoituksena on ohjata piippuun sanomalehteä enemmän lämpöä. Kun risuja on polteltu hetken voidaan käytettävän puutavaran kokoa ja määrää alkaa kasvattamaan. Ideana on siis kasvattaa hormiin ohjattavan savun ja lämmön määrää pikkuhiljaa, jolloin hormi kuivuu ja lämpenee.

Mikäli piipun ilmalukko on aiemmin osoittautunut hankalaksi, etkä halua kuivattaa hormia tulesta saatavalla lämmöllä, voit käyttää myös muita keinoja. Toiset käyttävät hormin ”avaamiseen” pölynimuria, jossa on puhallus -toiminto (toiminto jossa imuri puhaltaa ilmaa ulospäin). Imurin suulake voidaan asettaa esim. nuohousluukkuun useammaksi minuutiksi puhaltamaan ilmaa kohti piippua (tarvittaessa suulakkeen voi tiivistää nuohousluukuun esim. sanomalehdellä, jolloin varmistetaan, että ilma kulkee takuulla piippua kohti eikä taaksepäin). Vastaava temppu voidaan tehdä myös auton sisätilalämmittimen avulla, mikäli tulisija mahdollistaa lämmittimen sijoittamisen riittävän lähelle hormia.

Savuttava tulisija vapaa-ajan asunnolla
Jos savuttava takka on toistuvana ongelmana esim. vapaa-ajan asuinnoilla, kannattaa tulisijan lämmittämien ja sytyttäminen ottaa ensimmäiseksi työksi mökille saavuttaessa. Jätä esimerkiksi matkatavarat autoon lämmityksen aloittamisen ajaksi – näin toimimalla varmistat etteivät kaikki vaatteet haise savulle, jos piipun ilmalukko työntää savut huonetilaan.

Jos vapaa-ajan asunnossa on erillisiä – väliovilla suljettavia huoneita, voit hoitaa lämmityksen myös ns. huone kerrallaan. Sulje väliovet ja avaa lämmitettävän huoneen ikkuna. Ovien sulkemisella varmistetaan ettei mahdollinen savu päädy muihin huoneisiin, ja ikkunoiden avaus varmistaa että tulisija saa happea ja vetoa palamista varten.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua