valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Ilmastointikanavien puhdistus kotona

Ilmastointikanavien puhdistus kotona


Ilmanvaihtokanavien puhdistustarve voidaan monesti nähdä jo venttiilin kunnosta.

Ilmanvaihtokanavien puhdistus on syytä suorittaa säännöllisesti etenkin asuintaloissa ja kiinteistöissä joissa on käytössä koneistettu ilmanvaihto. Koska ilmastointikanavien puhdistus on suoraan yhteydessä sisäilman laatuun on työssä suositeltavaa käyttää apuna ilmastointikanavien puhdistamiseen erikoistunutta yritystä. Yrityksen palveluihin turvautumista puoltaa myös se tosiseikka, että ilmastointikanavien ja ilmastointikoneen puhdistus vaatii (osaamisen lisäksi) omat erityislaitteensa (varsinkin ilmastointikanavien puhdistus), joten parhaaseen lopputulokseen pääsemiseksi työ kannattaa jättää ammattilaisten tehtäväksi.

Ilmanvaihtokanavien puhdistus, jos koneellista ilmanvaihtoa ei ole
Mikäli talossasi ei ole koneellista ilmanvaihtoa, tulee ilmanvaihtokanavien puhdistukseen kiinnittää silti huomioita. Ilmanvaihtokanavien puhdistustarve on helppo havaita kanavien venttiileistä roikkuvasta pölystä ja liasta – huoneen katossa olevat venttiilit voit puhdistaa helposti itsekin, joko imuroimalla tai pyyhkimällä venttiilit puhtaaksi (venttiilin sijainnista riippuen). Venttiilin ulkopintojen puhdistuksen yhteydessä voit myös kurkistaa (esim. taskulampun kanssa) ilmastointikanavan sisään ja tarkkailla ilmanvaihtoputken sisäreunoille kertyneen lian ja pölyn määrää. Halutessasi voit myös suorittaa testin, ja pyyhkäistä puhtaaksi pienen alan ilmastointiputken sisäpinnasta – esimerkiksi venttiilin suuluukun ympäriltä. Puhdistuksen jälkeen voit odottaa esimerkiksi 2-3 viikkoa ja katsoa miltä puhdistamasi kohta näyttää. Mikäli ilmastointikanava on yhtä likainen kuin ennenkin, kertoo se kanavissa olevasta liasta/pölystä – ja näin ollen myös perusteellisemman puhdistuksen tarpeesta.

Lisätarve ilmanvaihtokanavien puhdistukselle
Usein tavallisen omakoti- tai rivitalon (jossa ei ole koneellista ilmanvaihtoa) ilmanvaihtokanavat jäävät pitkiksikin ajoiksi täysin oman onnensa nojaan, koska niiden puhdistamiseen ei ole sen kummempaa velvoitetta (verrattuna esim. nuohoukseen); jolloin iv-kanavissa olevan pölyn määrä voi ymmärrettävästikin kertyä melkoiseksi. Pitkäksi venähtäneen puhdistusvälin lisäksi ilmanvaihtokanavien puhdistustarvetta nostaa myös kotisi alueella esiintyvän katupölyn määrä (etenkin keväisin); sekä asukkaiden puolelta mahdollisesti tulevat lisävaateet – kuten astma tai erityisherkkyys pölylle.

Ilmanvaihtokanavien suuaukot
Omakoti- ja rivitaloissa ilmanvaihtokanavien ns. suuaukot löytyvät tyypillisesti talon ulkoseinistä, ja kyseiset suuaukot ovat yleensä suojattu metallisilla ritilöillä. Etenkin vanhemmissa kiinteistöissä kyseisen (melko harvan) metalliritilän ja ilmastointikanavan välissä ei ole mitään verkkoa, jonka vuoksi ilmastointikanavaan pääsee monesti hyönteisiä ja tuulen mukana kulkeutuvaa pientä irtolikaa. Uudemmissa kiinteistöissä metalliritilän ja ilmastointiputken suuaukon väliin on monesti asennettu tiheäsilmäinen hyönteisverkko, jonka avulla saadaan estettyä hyönteisten ja irtoroskien päätyminen iv-kanavaan. Vastaava suojaus voidaan asentaa myös vanhempaankin kiinteistöön, yksinkertaisesti uusimalla ulkoseinässä olevat metalliritilät (rautakaupoista löytyy suojaverkolla varustettuja ritilöitä). On kuitenkin hyvä muistaa, että kyseisen lisäverkon kunto tulisi tarkastaa säännöllisesti. Lisäksi metalliritilän ja hyönteisverkon väliin jääneet irtoroskat tulisi poistaa mahdollisimman usein, jottei ilman virtaaminen iv-kanavassa esty.

Ilmanvaihtokanavien puhdistus -muistilista
Ilmastointikanavien puhdistus on syytä suorittaa jos:
1. Ilmanvaihtoventtiilien ympärille on kertynyt tummia likakertymiä.
2. Ilmanvaihtokanaviin kertynyt pöly on selvästi nähtävissä.
3. Ilmanvaihtokoneen suodattimet likaantuvat tukkoon alle puolessa vuodessa.
4. Kotonasi on tehty runsaasti pölyä tuottavaa remonttia ja ilmanvaihtoventtiileitä ei suojattu remontin aikana.Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua