valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Laastin ja tasoitteen säilytys ja hävittäminen

Laastin ja tasoitteen säilytys ja hävittäminen


Laastit ja tasoitteet toimitetaan yleensä kuivana jauheena, joka säkissä tai pienempien myyntipakkausten kohdalla esim. pahvilaatikoissa. Koska sekä tasoitteet että laastit sekoitetaan tyypillisesti veteen tulisi kyseiset aineet säilyttää paikassa, jossa ne eivät joudu tekemisiin kosteuden kanssa. Käytännössä laastin säilytys tulisi tehdä lämmitetyssä sisätilassa, jossa kosteusvaihtelua ei juuri ole ja ilma kiertää hyvin. Tästä syystä esim. tasoitteiden pitempiaikainen säilytys on vähintäänkin haastavaa.

Suuret ja pienet pakkauskoot
Kun laastia tai esim. korjaustasoitetta hankitaan, tulee väistämättä eteen suurten ja pienten myyntipakkausten välinen hinnanero. Esim. seinätasoitteiden kohdalla rautakauppojen myymä säkkitavara on usein reilusti edullisempaa kuin markettien tarjoamat pienet myyntipakkaukset. Jos et tarvitse tasoitetta paljon on pienen pahvilaatikon oikeaoppinen säilyttäminen huomattavasti helpompaa kuin 20 kg säkin. Hintaerosta huolimatta, säästät varastotilaa ja vältyt ylimääräisen tuotteen hävittämiseltä.

Vältä laastien ja tasoitteiden ostamista kotivarastoon odottamaan
Vaikka laastit ja tasoitteet toimitetaan kuivana jauheena, annetaan niille silti varsin lyhyet käyttöajat. Pakkausmerkinnöissä saatetaan mainita käyttöajaksi vain 6kk tai 1v. Lisäksi on hyvä huomioida että ”paperisäkit” tai pahvilaatikot, joissa laastit ja tasoitteet toimitetaan, läpäisevät aina jonkin verran ilmankosteutta (ja kostuessaan nämä materiaalit eivät varsinaisesti hyljeksi kosteutta). Tästä syystä esimerkiksi edellisenä syksynä ei kannata ostaa varastoon laasteja ja tasoitteita seuraavan kesän remontteja odottamaan – vaan tarvikkeet kannattaa hankkia vasta kun alkaa olla töiden aloittamisen aika.

Vältä vanhentuneen laastin käyttöä
Oikeinkin varastoituina, vuosikausia sitten vanhentuneita laasteja ja sementtejä ei kannata käyttää. Tuotteen koostumus saattaa aluksi näyttää olevan täysin kunnossa, mutta veteen sekoituksessa ja kovettumisessa ongelmat alkavat yleensä viimeistään selvitä. Tästä syystä kotinurkkiin ei myöskään kannata jättää vanhoja tasoitesäkkejä tai avattuja pakkauksia odottamaan seuraavaa projektia, vaan kyseiset säkin loput on syytä hävittää asian mukaisesti.

Laastin ja tasoitteen hävittäminen
Laastien ja tasoitteiden hävittäminen on monesti kiinni siitä missä muodossa tuote on. Tasoitteiden ja laastien hävittämisessä tulee huomioida myös tuotteessa mahdollisesti olevat varoitusmerkinnät. Esimerkiksi jauheena oleva käyttämätön laasti (säkin loppu), jonka tuotepakkaus sisältää merkin kemiallisesta vaarasta, tulee yleensä toimittaa vaarallisten jätteiden vastaanottoon. Mikäli kyseistä merkintää ei löydä tulee laastit tyypillisesti osoittaa rakennusjätteille suunnattuun vastaanottoon. Koska käytännöt jätteiden vastaanotossa vaihtelevat alueittain, kannattaa selvittää oman asuinalueesi käytännöt ennen kuin lähdet viemään säkin loppuja jätteen vastaanottoon. Muutamilla alueilla esimerkiksi jätteen toimituksesta tulee sopia etukäteen.

Mikäli kuljetat avattuja laastisäkkejä vastaanottoon henkilöautolla, kannattaa säkit teipata huolellisesti umpeen ja sijoittaa vielä vaikkapa jätesäkin sisään. Näin toimimalla varmistat ettei säkki kaatuessaan levitä laastipölyä autoon.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua