valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Nahanhoito ja säännöllinen puhdistus

Nahanhoito ja säännöllinen puhdistus


Säännöllisesti suoritetut nahanhoito- ja puhdistustoimenpiteet ovat ensiarvoisen tärkeitä nahan kestävyyden kannalta. Nahkapinnat jotka ovat toistuvasti suorassa kosketuksessa ihmisen ihon ja/tai hiusten kanssa altistuvat suurimmalle rasitukselle, ja ovat näin ollen myös suurimman puhdistuksen tarpeessa (nahkapinta rasvoittuu edellä mainitun rasituksen seurauksena). Esimerkkejä tämän tyyppisistä pinnoista ovat mm. sohvien käsi- ja selkänojat.

Nahanhoito-ohjeet lyhyesti
Nahkapinnat voidaan pääsääntöisesti jakaa pinnoitettuihin ja pinnoittamattomiin – nykyisin lähes kaikki huonekalut ja autonistuimet valmistetaan nimenomaan pinnoitetusta nahasta sen paremman kestävyyden (ja estetiikan) ansiosta. Nahkatyypin tietäminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta pinnalle voidaan tarvittaessa hankkia oikeat puhdistusaineet.

Sekä nahkasohvissa että autojen istuimissa on tyypillisesti saumoja ja koloja, jotka keräävät itseensä irtoroskaa ja esimerkiksi hiekkaa (etenkin autonistuimet). Tämän irtolian ja hiekan säännöllinen poistaminen imuroimalla on tärkeä osa nahanhoitoa, sillä etenkin hiekka kuluttaa nahkaa suojaavan pinnoitteen helposti rikki; jonka jälkeen nahka altistuu entistä helpommin muulle lialle. Tästä syystä etenkin iäkkäämmät nahkapinnat, joiden pinnoite on jo kulunut tulisi puhdistaa säännöllisesti jotta käsistä ja hiuksista tuleva rasva ei pääse imeytymään nahkaan kiinni.

Arkisen siivouksen yhteydessä tehtävä nahan puhdistus (esim. nahkasohvan puhdistus) voidaan tyypillisesti suorittaa pelkän miedon saippuaveden avulla, ilman erityisiä nahan puhdistusaineita. Tällöin nahkapinta pyyhitään kevyesti puhtaaksi pelkällä (nihkeällä) siivousliinalla. Nahan tulisi jäädä puhdistuksen jäljiltä aina kuivaksi, eli vettä tulee nahan puhdistuksen yhteydessä käyttää varsin niukasti. Mikäli nahkaa joudutaan syystä tai toisesta käsittelemään märkänä, tulisi märän nahan hankaamista välttää, sillä nahka venyy ja kuluu tällöin tavallista helpommin.

Nahan puhdistus
Toisinaan nahkapinnoille on suositeltavaa tehdä myös perusteellisempi puhdistus, jolloin työssä käytetään apuna nahkapinnoille suunniteltuja puhdistusaineita. Nämä aineet levitetään pinnalle esimerkiksi vaahto kankaan tai vaahdotuspullon avulla. Puhdistusaineen levittämisessä tulee muistaa välttää työtapoja ja apuvälineitä jotka voisivat naarmuttaa tai hangata tarpeettomasti puhdistettavaa nahkapintaa. Puhdistusaineiden käyttösuositukset ja vaikutusajat ovat aina tuotekohtaisia, joten tutustu huolellisesti valitsemasi tuotteen käyttöohjeisiin.

Puhdistusaineiden valinnan yhteydessä on syytä selvittää minkä tyyppisille tahroille kyseinen aine on suunniteltu. Yleensä vaikeammat tahrat (kuten rasvoittumisesta johtuvat tahrat) eivät lähde pois yleisaineilla, vaan niihin tehoavat ainoastaan erityiset nahalle suunnitellut tahranpoistoaineet.

Joitain nahkapintoja voidaan puhdistaa myös Marseille saippuan avulla, mutta kyseisen tuotteen soveltuvuus on syytä selvittää ennen käyttöä.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua