valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Oksennuksen poisto ja siivoaminen matosta

Oksennuksen poisto ja siivoaminen matosta


Mattoon ilmestynyt oksennustahra vaatii aina pikaista huomiota ja toimenpiteitä. Mikäli tahra jää huomaamatta on lähes varmaa että matto värjääntyy – etenkin jos kyseessä on vaalea matto. Tästä syystä oksennuksen poisto matosta tulisi tehdä aina viivyttelemättä, vaikka edessä ei olekaan erityisen miellyttävä urakka.

Oksennuksen poisto
Mikäli oksennustahran poistoon liittyy veden käyttöä, tulee varmistaa että käytettävä vesi on kylmää. Lämpimän tai kuuman veden käyttö ainoastaan voimistaa oksennuksen hajua. Tahran tyypistä johtuen kannattaa muistaa riittävien suojavarusteiden käyttö (suojalasit, hengityssuojain ja paksut kumihanskat) – – näin etenkin silloin jos oksennusta joutuu siivoamaan työtehtävissä (kodin ulkopuolella), jolloin ei voida olla varmoja mitä bakteereja oksennus esim. sisältää. Hengityssuojain on tässä mainittu lähinnä hajua neutraloivassa mielessä.

Oksennuksen siivoaminen matosta
Kuten useiden muidenkin tahrojen kohdalla, tulee siivous aloittaa kaapimalla ”irtolika” pois maton pinnasta. Näin toimimalla varmistetaan ettei tarha lähde leviämään puhdistustöiden yhteydessä; varsinkin jos mattoa on tarvetta liikuttaa/kantaa puhdistuksen aikana (esimerkiksi toiseen huoneeseen puhdistettavaksi tms.). Irtolian kaapiminen pyritään yleensä hoitamaan keräämällä irtonainen lika esim. kostean sieniliinan sisään, mutta esimerkiksi räsymattojen kohdalla liinan käyttö saattaa vain työntää tahraa syvemmällä maton kuteisiin. Tästä syystä johtuen kaapinen kannattaisi tehdä erillisellä kaapimella (tai muulla lusikka-tyylisellä esineellä), jotta vältytään työntämästä tahraa syvemmälle matonkuteisiin. Kun irtolika on saatu poistettua matosta, voidaan matolle kaataa sooda/kivennäisvettä, jonka annetaan vaikuttaa tahrassa noin minuutin tai kaksi (varmista että matto kestää veden käytön). Tämän jälkeen kivennäisvedellä kostutettua tahraa painellaan puhtaalla liinalla, jotta kosteus saadaan imettyä matosta pois. Käsittely on hyvä uusia 2-3 kertaa peräkkäin. Mikäli tahra ei tunnu irtoavan käsittelyn päätteeksi voidaan puhdistuksessa käyttää myös mattoshamppoota.

Ennen maton kostuttamista kivennäisvedellä on syytä tarkistaa, että matto kestää vesikäsittelyn. Lisäksi erikoismatot ja arat matot on syytä viedä pesulaan puhdistettavaksi.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua