valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Ovien tiivistys ja tiivisteiden vaihto uusiin

Ovien tiivistys ja tiivisteiden vaihto uusiin


Ovien tiivisteiden kuntoa on syytä tarkkailla tasaisin väliajoin, sillä kyseiset tiivisteet joutuvat monesti tavallista suuremman rasituksen kohteeksi, jos niitä verrataan esim. ikkunoiden tiivisteisin. Rasitus johtuu luonnollisesti oven jatkuvasta käytöstä, ovea avataan ja suljetaan – lisäksi oven alaosan tiivisteet joutuvat helposti tekemisiin kuran ja muun lian kanssa.

Oven tiivisteiden sijainti
Ulko-ovissa olevat tiivisteet ovat pääsääntöisesti tiivistenauhaa, joka on kiinnitetty oven karmiin. Karmissa oleva huomaamaton tiivistenauha jää monesti täysin huomiotta, jonka vuoksi tiiviste saattaa kulua ja menettää muotoon. Joidenkin ovivalmistajien malleissa saranapuolen tiivistenauha saattaa olla kiinnitetty oveen, eikä karmiin – tämä ei kuitenkaan ole kovin yleistä.

Mikäli oven tiivisteet sijaitsevat kokonaan karmien puolella, voidaan tiivisteiden vaihto toteuttaa oven ollessa paikoillaan. Riittää että oven saa avattua kunnolla, jolloin myös saranan puoleisiin tiivisteisiin saadaan pääsy.

Ovien tiivistys ja tiivisteiden kunto
Oven karmissa olevan tiivisteen tehtävänä on luoda tiivispinta karmin ja suljetun oven väliin, jolloin kylmä ilma ja viima ei kulkeudu sisätiloihin oven raosta. Mikäli tiivisteet irtoilevat paikoiltaan tai menettävät muotoon (painuvat liiaksi kassan) ei tiivistä pintaa enää synny. Kuluneet, vaurioituneet tai muutoin muotonsa menettäneet tiivisteet tulisi luonnollisesti uusia, jotta ovien tiivisteet täyttäisivät niille asetetut tehtävät.

Koska ovien tiivistys tulisi uusia
Yleinen nyrkkisääntö on, että ovien tiivistys tulisi tehdä kuivana aikana (kesällä/loppu kesästä), jolloin lämpötila on vielä selvästi plussalla – tyypillisesti rajana pidetään +5 astetta. Näin toimimalla ulko-ovien tiivistys saadaan suoritettua ajankohtana, jolloin kosteus ja kylmyys eivät ole aiheuttaneet muutoksia tiivistettävään pintaan.

Uuden tiivisteen valinta
Ennen kuin revit vanhat tiivisteet pois paikoiltaan hanki uudet oven tiivisteet valmiiksi. Tärkeimmät tiedot ovien tiivisteitä hankittaessa on aiemmin käytetyn tiivisteen leveys ja paksuus, sekä joissain tilanteissa myös aiemman tiivisteen profiili. Mikäli vanha tiiviste on toiminut hyvin, voidaan uusi tiiviste hankkia vanhasta tiivisteestä saatavien mittojen mukaan.

Tarvittavan tiivisteen leveys ja profiili voidaan saada selville vanhaa tiivistettä tarkastelemalla ja mittaamalla. Sen sijaan vanhan tiivisteen paksuuden selvittäminen on haastavampaa.

Ovien tiivisteiden profiilit
Yleisesti tiivistenauhoja on olemassa O/Omega-, P- ja E-profiileja. Näiden kirjainten merkitys selviää parhaiten tiivistenauhan ulkoasua tarkastelemalla. E-profiili on tasaisen näköinen nauha, jossa kulkee kaksi uraa. P-profiili taas on nauha, jossa toinen laita kohollaan P-kirjaimen tapaan. O-profiilissa taas on tasainen kiinnityspinta, jonka päällä on O-kirjainta muistuttava ontto tiiviste (muistuttaa hieman omega symbolia).

Mikäli oven valmistaja ei ole erikseen ilmoittanut mitä profiilia tiivistämisessä tulee käyttää kannattaa valita sama profiili mitä vanhassa tiivistenauhassa on käytetty.

Tiivisteen paksuuden arviointi
Oven tiivisteen paksuutta voidaan arvioida kahdella tavalla. Vanhaa tiivistettä voidaan yrittää painaa sormien välissä takaisin muotoonsa, jonka jälkeen voidaan saada arvio tarvittavasta tiivisteen paksuudesta. Toinen yleisesti käytetty tapa on mitata tiivistettävän raon paksuus esimerkiksi sinitarran tai muotoiluvahan avulla. Tässä testissä pätkä vanhasta tiivisteestä poistetaan, ja tilalle laitetaan keko sinitarraa tai muovailuvahaa. Kun ovi painetaan kiinni, sinitarra tai muovailuvaha litistyy tiivistettävän raon paksuiseksi.
Hankittavan tiivisteen tulee toki olla noin 2-3 mm tiivistettävää rakoa paksumpaa, jotta tiiviste loisi tiiviin pinnan ja kestäisi kulumista.

Ovien tiivisteiden vaihto
Ennen kuin ryhdyt repimään vanhoja tiivisteitä pois, mittaa paljonko sinun tarvitsee hankkia uutta tiivistenauhaa. Ovien tiivisteiden vaihtoon ei kannata ryhtyä ennen kuin uudet tiivisteet on hankittu tilalle. Muutoin oven tiivisteiden vaihtaminen on varsin helppoa. Tarvitse oikeastaan vain tiivistettä, mattopuukon tai sakset tiivisteen leikkaamiseen, sekä pinnalle sopivaa liuotinta tai hiekkapaperia mahdollisten liimajälkien poistoon.

Monesti vahat tiivisteet lähtevät irti varsin helposti, eikä karmeihin jää mitään liimajälkiä. Jos liimajälkiä kuitenkin jää, kannattaa ne poistaa huolellisesti (liuottimella tai hiomalla), jotta uudelle tiivisteelle saadaan hyvä tartuntapinta.

Muita ratkaisuja ovien tiivistykseen
Mikäli oven tiivistystä ei saada kuntoon perinteisillä tiivistenauhoilla, on markkinoilla myös muita vaihtoehtoja oven tiivistykseen. Yksi mahdollisuus on käyttää tiivistelistoja, jotka ovat oven karmin sisäpinnalle kiinnitettäviä listoja, joissa on asennusura tiivisteelle (ns. uratiiviste joka painuu ovea vasten). Kyseisiä tiivistelistoja on saatavilla useissa eri väreissä, ja lisäksi listat voidaan maalata sopivan sävyisiksi.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua