valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Lämpöpatterin ilmaus – patterin ilmaaminen vaatii osaamista

Lämpöpatterin ilmaus – patterin ilmaaminen vaatii osaamista


Patterin ilmaamisen tarkoituksena on poistaa ilmat talon patteriverkostosta.

Jos vesikiertoon perustuva lämpöpatteri suhisee ja sihisee, eikä tahdo lämmetä kunnolla auttaa patterin ilmaus usein tähän ongelmaan. Lämpöpatterin ilmaaminen vaikuttaa nopeasti ajateltuna varsin helpolta toimenpiteeltä – jota se onkin osaavan ammattilaisen käsissä – mutta väärin suoritettuna patterin ilmaus saattaa aiheuttaa jopa pienen vesivahingon.

Huomioitavaa ennen patterin ilmaamisen aloitusta
Kerros- tai rivitalossa asuvan henkilön ei kannata suorittaa pattereiden ilmaamista itse, sillä taloyhtiöissä kyseinen työ kuuluu lähes poikkeuksetta huoltoyhtiölle. Suurimmissa patteri- ja lämmitysjärjestelmissä pattereiden ilmaaminen suoritetaan aina järjestelmällisesti (kerroksittain) – eli kerrostaloissa työ aloitetaan alakerrasta ja siirrytään kohti yläkertaa – tästä syystä omatoimisesti tehtävät ilmaukset sekoittavat lämmitysjärjestelmään tehtävän huollon.

Monesti pattereista kuuluva suhina ja sihinä ei tarkoita, että ”vika” olisi yksittäisessä patterissa – vaan syypää suhinaan saattaa löytyä itse verkoston liian matalasta paineesta. Tällöin yksittäisen patterin ilmaus vähentäisi verkostossa olevaa painetta entisestään (liian matalan paineen johdosta patterin ilmaus päästää ilmaa verkostoon, ei poista sitä).

Patterin ilmaaminen ohje
Omakotitaloissakin patterin ilmaaminen tulee aloittaa tarkistamalla lämmitysjärjestelmän paineet. Ennen työn aloittamista tulisi tutustua aina lämmitysjärjestelmän huoltokirjaan, ja varmistaa että työn eri vaihteet tehdään kyseiseen järjestelmään sopivalla tavalla. Käytännössä järjestelmän paineita tulee tarkkailla ilmauksen aikana, jotta nähdään koska ilmaus on suoritettu onnistuneesti. Tästä syystä työtä ei tule tehdä ilman ohjekirjaan perehtymistä.

Lyhyesti kerrottuna yksittäisen patterin ilmaus tehdään näin:
1. Sulje ensin yksittäisen patterin paineilmaventtiili; tehdään yleensä kiertämällä patterin termostaatti täysin kiinni.
2. Kierrä patterin ilmausruuvia vastapäivään hyvin varovasti (työssä tarvitaan erillinen ilmausavain). Ideana on avata ruuvia niin vähän, että ruuvi saadaan suljettua nopeasti kun ilmaus reiästä alkaa tihkumaan vettä (älä siis missään tapauksessa poista kyseistä ruuvia tai kierrä sitä auki useita kierroksia). Ilmausruuvi löytyy yleensä patterin yläreunasta, termostaatin vastakkaisesta päädystä.
3. Patterin läheisyyteen (lattialle) on hyvä levittää pyyheliina, sillä kun verkostossa oleva ilma on poistunut ilmausruuvin kautta – tulee ilmausruuvin reiästä seuraavaksi vettä pienen paineen saattelemana (vesivahingon mahdollisuus). Lämmitysjärjestelmän toimivuuden kannalta on tietysti oleellista, ettei verkostossa olevan veden määrä vähene ilmauksen yhteydessä.
4. Kun ilmaus on tehty käännettään patteriventtiilit jälleen päälle ja varmistetaan että patteri lämpenee toivotulla tavalla.

Mikäli olet epävarma pattereiden ilmaamisesta ja lämmitysjärjestelmän paineiden tarkistamisesta, on suositeltavaa ottaa yhteyttä lämpöjärjestelmiä huoltaviin yrityksiin. Jos taas asut kerros- tai rivitalossa, ota yhteyttä isännöitsijääsi ennen kuin ryhdyt suorittamaan pattereiden ilmausta itse.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua