valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Puisen leikkuulaudan käsittely ja öljyäminen

Puisen leikkuulaudan käsittely ja öljyäminen


Puisen leikkuulaudan öljyäminen on toimenpide, joka on suositeltavaa tehdä sekä käyttämättömille puisille leikkuulaudoille että työtasoille. Koska kyseessä on eräänlainen suojakäsittely tulee öljyäminen uusia noin puolen vuoden välein – etenkin jos leikkuulauta on ahkerassa käytössä. Suuremmat puiset leikkuulaudat ja työalustat toimitetaan yleensä valmiiksi käsiteltyinä, mutta pienemmät puiset leikkuulaudat voit käsitellä helposti myös itse.

Millä tuotteilla puinen leikkuulauta öljytään
Puisen leikkuulaudan öljyäminen voidaan yleensä suorittaa pellavaöljyn avulla. Ruokaöljyt – kuten rypsi- tai oliiviöljyt – saattavat ”härskiintyä” laudan pinnassa; ja parafiiniöljy puolestaan saattaa jättää lautaan voimakkaan tuoksun, joka vähentää laudan käyttömukavuutta. Joidenkin puisten leikkuulautojen mukana toimitetaan erillinen käsittely/öljyämisohje – ohje viittaa yleensä siihen että kyseisen leikkuulaudan materiaaleiksi on valittu puulajeja, jotka kaipaavat joko tietyntyyppisen öljyn käyttöä tai tavallista tiheämpää öljyämistä (tarvittavien käsittelykertojen väli lyhyempi).

Puisen leikkuulaudan öljyämisen aloittaminen
Jotkin puulajit tarvitsevat myös kevyen lämmityksen ennen käsittelyä. Tällöin puisen leikkuulaudan öljyäminen aloitetaan lämmittämällä leikkuulauta uunissa (n.50 asteiseksi). Lämmityksen tehtävänä on avata puun syitä, jolloin öljy imeytyy paremmin lautaan.

Leikkuulaudan öljyäminen suoritetaan levittämällä öljyä kauttaaltaan leikkuulaudalle (esimerkiksi kangastupon avulla), jonka jälkeen öljyn annetaan imeytyä. Toimenpide toistetaan kunnes leikkuulauta ei enää ime öljyä itseensä. Lopuksi liika (imeytymätön) öljy pyyhitään laudasta pois.

Jotta öljyn aiheuttamilta tahroilta voidaan välttyä on työ hyvä tehdä esimerkiksi sanomalehdillä vuoratun pöydän päällä – ja lähettyville kannattaa varata riepu tai talouspaperia, jonka avulla mahdolliset öljyroiskeet saadaan poistettua.

Huomioitavaa leikkuulaudan öljyämisessä
Mikäli öljyät puista leikkuulautaa, joka on ollut pitkään käyttämättä (ja kuivunut), voit upottaa leikkuulaudan hetkeksi veteen ennen öljyämistä. Veteen upotuksen ja nopean kuivaamisen jälkeen vanhakin lauta voidaan öljytä normaaliin tapaan.

On hyvä huomioida, että leikkuulaudan väri saattaa hieman tummentua käsittelyn jälkeen.

Huomio: Pellavaöljyn itsesyttyminen
Kun leikkuulauta on saatu käsiteltyä tulee vielä huomioida yksi seikka, joka liittyy pellavaöljyn levityksessä käytettäviin rätteihin ja liinoihin. Pellavaöljyllä on hieman harvinainen ja erikoinen ominaisuus: itsesyttyminen, joka voi luonnollisesti aiheuttaa palovaaran. Tämä erikoiselta kuulostava ominaisuus johtuu pellavaöljyn melko matalasta leimahduspisteestä, sekä kuivumisen aikana tapahtuvasta hitaasta hapettumisesta. Pellavaöljy haihtuu työssä käytetystä rätistä hitaammin kuin esimerkiksi leikkuulaudan pinnalta. Tämä ilmiö puolestaan nostaa rätissä olevan öljyn lämpötilaa, joka voi sopivissa olosuhteissa aiheuttaa itsesyttymisen. On siis hyvä huomioida ettei pellavaöljyn levitykseen käytettyä rättiä kannatta automaattisesti laittaa roskikseen tai jättää lojumaan varastoon, vaan pellavaöljyä sisältävä rätti on hyvä hävittää valvotusti polttamalla esim. kiukaan tai takan tulipesässä (poltettaessa huomioi myös alhainen leimahduspiste) – – tai muutoin varmistaa ettei syttymisvaaraa synny.

  • Puisen leikkuulaudan hoito: – huomioi aina valmistajan ohjeet
  • Leikkuulaudan öljyäminen mieluiten pellavaöljyllä
  • Leikkuulaudan hoito voi aiheuttaa värimuutoksia
  • Muista uusia leikkuulaudan hoito n. 6-8 kk välein


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua