valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Huomioitavaa siivousaineiden säilytyksessä

Huomioitavaa siivousaineiden säilytyksessä


Siivousaineita tulisi suositusten mukaan säilyttää huoneenlämpöisessä tilassa, jonka lämpötila on mahdollisimman tasainen ympäri vuoden. Säilytyspaikka ei saisi olla esimerkiksi ulkoseinän vieressä, joka muuttuu talvella kylmäksi ja kesällä auringon porottaessa kuumaksi. Mikäli lämpötila kasvaa siivouskaapin sisällä toistuvasti liian kuumaksi, saattavat etenkin nestemäiset siivousaineet alkaa haihtua (lämpö haihduttaa ns. tehoaineita). Kylmäilma voi puolestaan muuttaa joidenkin siivousaineiden rakennetta, jolloin kyseinen tuote ei enää toimi toivotulla tavalla. Siivouskaapin sijainnilla on siis merkitystä.

Siivousaineiden säilytys kotona
Kotiolosuhteissa lisää haasteita siivousaineiden säilytykselle aiheuttavat lemmikkieläimet ja pienet lapset.

Siivousaineiden värikkään tuotepakkaukset saattavat kiinnostaa lapsia, jolloin etenkin haitallisia kemikaaleja sisältävät siivousaineet tulisi säilyttää lukitussa kaapissa. Mikäli siivousaineita ei voida säilyttää lukitussa kaapissa, tulisi aineet voida säilyttää muutoin lasten ulottumattomissa; siivousaineet voidaan sijoittaa esimerkiksi kaapin ylähyllylle (jonne pieni lapsi ei näe), tai aineet voidaan varastoida kannelliseen ja läpinäkymättömään laatikkoon, jotta värikkäät pakkaukset pysyvät pois lasten näköpiiristä.

Lisäksi siivousaineet tulisi aina säilyttää alkuperäisissä pakkauksissaan, jotta esimerkiksi käyttöohjeet ja annostelutiedot kulkevat aineen mukana. Siivousaineita ei tulisi milloinkaan varastoida esimerkiksi käytettyihin elintarvikepakkauksiin (etenkin lapsiperheissä).

Säilytä käyttöturvatiedotteet
Mikäli siivouskaapissasi on tyypillisesti kahta tai kolmea erityyppistä siivousainetta, on viisasta arkistoida myös kyseisten aineiden käyttöturvatiedotteet. Siivouskaappiin voidaan varastoida esimerkiksi mappi tai folderi, jonne ainekohtaiset käyttöturvatiedotteet on helppo varastoida. Oikean turvatiedotteen löytymistä voit helpottaa kirjoittamalla tiedotteen yläkulmaan aineen käyttökohteen (esim. lattiavaha tai yleispuhdistusaine), joka kertoo monesti enemmän kuin turvatiedotteessa mainittu kauppanimi.

Siivousaineiden säilyminen varastossa
Siivousaineissa on elintarvikkeiden tapaan mainittu viimeinen käyttöpäivä. Oikein säilytetty ja avaamaton siivousaine säilyy normaalisti tuotteessa ilmoitettuun päivämäärään asti. Avatun paketin säilymisen kanssa taas tilanne on helposti toinen; useimmat siivousaineet säilyvät avatussakin paketissa helposti 2-3 vuotta, mutta eivät välttämättä pidempään. Tämä on hyvä pitää mielessä mikäli siivouskaapin perältä löytyy puoliksi käytettyjä siivousainepakkauksia, jotka ovat lojuneet kaapissa jo useamman vuoden.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.