valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Sisäilman raikastus

Sisäilman raikastus


Asuinmukavuuden ja tilan viihtyisyyden kannalta toimiva ilmanvaihto ja sisäilman raikastus ovat avainasioita. Heikkolaatuinen ja usein myös hieman haiseva sisäilma luovat negatiivista mielikuvaa asunnosta, vaikka tilojen siivousta hoidettaisiinkin muutoin varsin mallikkaasti. Tästä syystä huoneilman parantaminen tai raikastus on hyvä pitää mielessä etenkin asunnon myyntiä tai vuokrausta suunniteltaessa.

Mistä huoneilman paha haju johtuu
Huoneilman pahalla tai tunkkaisella hajulla on tyypillisesti aina lähteensä; lähteen selvittäminen voi tosin olla välillä hieman työlästä. Monesti huoneilman paha haju lähtee keittiökaappiin vuotaneesta roskapussista tai esimerkiksi pitkään puhdistamatta olleesta kodinkoneesta (esim. tiskikone tai pyykinpesukone); toisinaan taas viemärit nostavat hajuja huoneeseen. Huoneilman hajuja voivat lisätä myös toistuvasti kosteassa mullassa pidettävät huonekasvit (multa alkaa haista), patterin taakse kerääntynyt pöly tai jalkalistojen taakse kerääntyneet lemmikkieläinten karvat. Kaikki edellä mainitut hajujen aiheuttajat ovat asioita, jotka on mahdollista korjata säännöllisen siivouksen avulla. Toisinaan huoneilman raikastaminen taas vaatii siivouksen lisäksi myös muitakin toimenpiteitä.

Huoneilman parantaminen ja ilmastointilaitteet
Ilmastointilaitteet ja esimerkiksi liesituulettimet ovat laitteita, jotka toimivat usein myös epämiellyttävien hajujen lähteenä. Liesituulettimen puhdistaminen (suodattimien vaihto) on usein helposti tehtävissä, mutta ilmastoinnin puhdistuksessa tarvitaan tyypillisesti ammattilaisten apua; tämä koskee sekä taloyhtiöiden (koneellistettua ilmanvaihtoa) että omakotitalojen ilmanvaihtokanavia.

Etenkin kosteissa tiloissa on syytä kiinnittää huomiota ilmanvaihdon toimivuuteen; jos esimerkiksi kylpyhuoneen ikkunat tai peilit ovat kosteina vielä 30-40 min suihkussa käynnin jälkeen, on selvää ettei ilmanvaihto kuivata tilaa toivotulla tavalla. Tällöin kertyvä kosteus on omiaan aiheuttamaan erityyppisiä hajuja tilaan. Huoneilman parantaminen onnistuukin näissä tilanteissa yleensä ilmastoinnin toimivuuden ja säätöjen tarkastamisella.

Keinoja joilla saat huoneilman raikkaaksi
Huoneilman raikastaminen onnistuu hajujen lähteiden poistamisen lisäksi myös mm. alentamalla huoneen lämpötilaa, sillä syy tunkkaiseen huoneilmaan löytyy yleensä liian korkeaksi nostetusta huonelämpötilasta (keskiverto huonelämpötila on 20-22 astetta).

Toinen hyvä keino sisäilman raikastamiseen on tuulettaa asunto/tila säännöllisesti. Tuuletus saadaan useimmiten tehtyä varsin nopeasti, kun tuulettaminen suoritetaan ns. ristivetona eli asunnon läpi tapahtuvana tuuletuksena (ikkunat avataan esimerkiksi asunnon vastakkaisista päädyistä, jolloin ilma pääsee virtaamaan asunnon läpi). Jos sisäilman raikastus suoritetaan tuulettamisen avulla, on asunnossa olevat patterit hyvä muistaa kytkeä pois päältä esim. tunti (hyvissä ajoin) ennen tuuletuksen aloittamista, jottei pattereita pidetä turhaan päällä tuuletuksen aikana. Tuuletuksen yhteydessä lämpöpatterit on hyvä puhdistaa pölystä (myös patterin takaa), sillä muutoin patterit alkavat helposti käryämään kun ne kytketään tuulettamisen jälkeen uudelleen päälle.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua