valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Näin saat termoskannun puhdistettua

Näin saat termoskannun puhdistettua


Termospullon puhdistus on hyvä suorittaa jokaisen käyttökerran jälkeen.

Termospullo tai termoskannu jää käytön jälkeen helposti haisemaan kahville tai kaakaolle, vaikka termarin tiskaisikin kuinka huolellisesti tahansa. Syynä tähän on usein se ettei tiskiharja yksinkertaisesti ylety termospullon pohjaan asti, joten pelkän tiskaamisen ja hankaamisen lisäksi voit kokeilla myös tästä artikkelista löytyviä termoskannun puhdistukseen liittyviä vinkkejä.

Termoskannu puhtaaksi konetiskiaineella
Termospullo voidaan monesti puhdistaa käyttämällä konetiskiainetta ja kuumaa/kiehumaa vettä. Laita ensin konetiskitabletti (tai tabletin puolikas) termoskannun pohjalle ja täytä termoskannu sen jälkeen kuumalla vedellä. Seoksen annetaan vaikuttaa useampi tunti (esimerkiksi yön yli), jonka jälkeen kannusta voidaan kaataa esimerkiksi 1/4 verran vettä pois; tämän jälkeen termoskannun kansi tai korkki suljetaan huolellisesti ja termaria ravistellaan ja heilutetaan hetken aikaa – – tämän jälkeen pesuseos kaadetaan kokonaan pois. Huom. korkin avaamisen yhteydessä kannattaa olla varovainen, sillä termoskannun sisälle voi ravistelun yhteydessä syntyä painetta, joka purkaantuu korkkia avatessa (paineen muodostuminen riippuu käyttämästäsi pesuaineesta; vesi ei yksinään saa painetta aikaan). Käsittelyn päätteeksi termospullo kannattaa huuhdella pariin kertaan puhtaalla vedellä, jotta kaikista pesuainejäämistä päästään varmasti eroon. Käsittelyssä tarvittavan konetiskiaineen määrä vaihtelee termospullon koon mukaan; erittäin pieneen termospulloon ei siis tarvitse käyttää koko tablettia.

Termospullon puhdistus ruokasoodalla
Mikäli käytettävissäsi ei ole konetiskiainetta voit puhdistaa termoskannun yhtä hyvin myös ruokasoodan ja kuuman veden avulla. Annostele termoskannun pohjalle noin 1-1.5 ruokalusikallista ruokasoodaa ja täytä termospullo sen jälkeen kiehuvalla/kuumalla vedellä. Kun termari on saatu täytettyä vedellä suljetaan termospullon korkki ja kansi huolellisesti ja termoskannua voidaan käännellä hetki, jotta ruokasooda ja vesi sekoittuvat hyvin. Tämän jälkeen soodan annetaan vaikuttaa muutama tunti; ja lopuksi termaria ravistellaan ja heilutetaan hetki, ennen kuin soodavesi kaadetaan poista termoskannusta. Myös soodavedellä suoritetun käsittelyn päätteeksi termari on myös hyvä huuhdella huolellisesti.

Termospullon pumpun puhdistaminen
Etenkin termoskannuissa on usein erillinen pumppumekanismi kahvin annosteluun, joka saattaa niin ikään tarvita puhdistusta. Monesti pumppu voidaan puhdistaa juoksuttamalla sen läpi kuumaa vettä. Toisinaan pumpun sisään saattaa olla tarvetta syöttää esimerkiksi etikka/vesi-seosta (50/50 suhde) samoin kuin toimitaan kahvinkeittimen puhdistuksessa. Mikäli etikkavettä ei haluta kaataa termarin sisään, voidaan termoskannun pumppu irrottaa ja sen avulla voidaan pumpata etikkavettä esimerkiksi erillisestä astiasta. Tarkoituksena on saada etikkavettä jäämään hetkeksi pumpun putkien sisään, jolloin siellä olevat kalkkisaostumat ja liat poistuvat. Etikan käytön jälkeen pumppu on hyvä huuhdella pariin kolmeen kertaan, jotta etikan maku poistuu.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua