valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Tietokoneen puhdistaminen pölystä

Tietokoneen puhdistaminen pölystä


Tietokoneen puhdistus
Tietokoneet ja muut ATK-laitteet on syytä puhdistaa säännöllisesti. Näin toimimalla voidaan varmistaa laitteiden toimivuus, käyttömukavuus ja jossain määrin pystytään vähentämään myös laitteen sähkön kulutusta (esim. pölyn takia vajaatoimisesti pyörivät tuulettimet). Elektroniikkalaitteiden puhdistuksessa on aina syytä kiinnittää huomiota työtapoihin ja siihen ettei puhdistettavaa laitetta vaurioiteta puhdistuksen aikana. Useimpien tietokoneiden käyttöohjeissa on hyvät kuvaukset siitä miten laitetta tulee puhdistaa.

Kun tietokoneet puhdistaan pölystä säännöllisesti, ei laitteiden puhdistukseen tarvitse varata paljoa aikaa – ja samalla laitteen käyttöikää voidaan pidentää.

Keskusyksikön puhdistus
Lattialle sijoitetut tietokoneen keskusyksiköt keräävät pölyä, joka onkin syytä poistaa keskusyksikön ulko- ja sisäpinnoilta. Keskusyksikön puhdistuksen ajaksi kone on syytä irrottaa verkkovirrasta ja noudattaa valmistajan siivoamiselle asettamia ehtoja/ohjeita (esim. virtalähteiden puhdistus). Tietokoneen keskusyksikön päällinen voidaan puhdistaa pölystä joko imuroimalla tai mikrokuituliinan avulla (huomioi myös keskusyksikön pohja ja mahdolliset CD/DVD-asemien kelkat). Koneen sisäosat voidaan puolestaan puhdistaa paineilman avulla, sillä imurin suukappaleet saattavat vaurioittaa piirilevyjä ja komponentteja (mahdollisuus myös staattisen sähkön tuomiin vaurioihin). Tietokoneen puhdistuksessa kannattaa käyttää kaupassa myytävää ns. purkitettua paineilmaa (spray), sillä esimerkiksi halvempien kompressoreiden tuottama paineilma saattaa sisältää epäpuhtauksia joita ei saisi päästä keskusyksikön sisään (esim. kompressorin öljyä saattaa päätyö paineilman sekaan). Erittäin pölyisten keskusyksiköiden puhdistus kannattaa monesti tehdä ulkona, jolloin paineilman poistama pöly ei päädy huoneilmaan. Lisäksi paineilman käytössä kannattaa muistaa työskentelyetäisyys; paineilma poistaa pölyt koneen sisältä varsin tehokkaasti, vaikka ilmaa suihkutettaisiin useamman kymmenen sentin päästä.

Näytön puhdistus
TFT/LCD-näyttöjen puhdistukseen ei tule käyttää mitä tahansa puhdistusainetta, vaan mieluiten atk-kaupoissa myytävää näytönpuhdistusainetta. Alkoholipohjaisia siivousaineita ei tule missään tapauksessa käyttää TFT/LCD-näyttöjen puhdistukseen, koska ne saattavat pilata näytön pinnan. Näyttöä puhdistettaessa tulee myös välttää turhaa naarmuttamista.

Kannettavan puhdistaminen
Paineilma (esim. paineilmatölkki) on hyvä tapa puhdistaa kannettavan tietokoneen näppäimistö ja tuuletin. Paineilmaa ei tule kuitenkaan kohdistaa suoran tietokoneen tuulettimeen, sillä se saattaa vaurioittaa tietokoneen tuuletinta (laakerit). Kannettavan tietokoneen näytön puhdistamiseen soveltuvat samat neuvot kuin tft/lcd-näyttöjen puhdistukseen.

  • Tutustu ohjekirjan puhdistusohjeisiin
  • Älä naarmuta näyttöä
  • Siivoa atk-laitteet säännöllisesti
  • Käytä asianmukaisia siivoustuotteita


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua