valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Tyynyn pesu ja hoito

Tyynyn pesu ja hoito


Vuodevaatteista tyyny jää usein hyvin vähälle huomiolle – monesti tyynyä vain tuuletetaan pikaisesti vuodevaihteiden vaihdon yhteydessä, mutta tyynyn pesu jää helposti tekemättä. Tyynyjen valmistajat kuitenkin monesti suosittelevat, että tyyny pestäisiin noin kolmen kuukauden välein, ja vaihdettaisiin tarvittaessa uuteen parin vuoden välein. Säännöllisesti tehtävällä pesulla ja tuulettamisella tyynyn käyttöikää voidaan toki pidentää suositusta pidemmäksi.

Tyynyn peseminen pesukoneessa

Tavallinen marketista tai kodin tekstiililiikkeestä hankittu tyyny voidaan yleensä pestä hienopesulla käyttäen 60 asteen pesulämpötilaa. Ennen tyynyn pesemistä tulee tietysti tutustua tyynyn pesumerkintöihin ja varmistaa, että edellä mainitut pesuohjelmat ja -lämpötilat soveltuvat tyynyllesi. Etenkin erikoismateriaaleista valmistetut tyynyt voivat sisältää hyvinkin toisistaan poikkeavia pesuohjeita.

Se pitääkö tyyny pestä erillään (esimerkiksi muista vuodevaatteista) riippuu pitkälti käytettävästä pesukoneesta. Puhdistuakseen kunnolla tyyny tarvitsee pesun aikana riittävästi vettä, jolloin pieni pesukone ei välttämättä pysty tarjoamaan riittävästi pesuvettä tyynylle, jos samassa koneellisessa pestään muita tekstiilejä tai vuodevaatteita. Lisäksi on myös hyvä huomioida, että kastuessaan tyynyn paino nousee jonkin verran, jonka vuoksi pienempien pesukoneiden täyttöraja saattaa ylittyä helposti jos esimerkiksi useita tyynyjä ja peittoja pestään samassa koneellisessa.

Tyynyjen pesu ja pesuaineen käyttö

Tyynyjen pesun yhteydessä voidaan käyttää pesuainetta, mutta pesuainetta tulisi annostella hieman niukasti. Yleensä tyynyjen valmistajat suosittelevat että pesuainetta annosteltaisiin vain 1/3 tavallisesta annostelusta. Tyynyn pesussa voi myös olla järkevää käyttää myös hajusteettomia tai muutoin allergiaystävällisiä pesuaineita. Untuvatäytteisiä tyynyjä pestäessä pesuaineena voidaan käyttää erityistä untuvashamppoota.

Vaahtomuovisen tyynyn pesu

Vaahtomuovista valmistettuja tyynyjä ei monesti suositella pestäväksi (vaikka vaahtomuovia on materiaalinsa puolesta kyllä pestä). Vaahtomuovisia tyynyjä voidaan valmistajien ohjeiden mukaan yleensä puhdistaa imuroimalla ja tuulettamalla. Tyynyn päälliset ja suojapussit voidaan toki pestä normaalin pyykin mukana.

Tyynyn kuivaaminen pesun päätteeksi

Perinteinen (ei erikoismateriaaleja sisältävä) tyyny tulee pesun jälkeen muotoilla takaisin muotoonsa ja siirtää kuivumaan ilmavaan paikkaan. Kuivumisen aikana tyynyä on hyvä pöyhiä säännöllisin väliajoin, jotta kuivuminen nopeutuu. Vaihtoehtoisesti kuivaus voidaan tehdä varovaisena rumpukuivauksena.

Tyynyn tuulettaminen

Kuten jo alussa mainittiin tyynyn säännöllinen tuulettaminen on tärkeällä sijalla tyynyn hoitoa. Tyynyä olisi hyvä tuulettaa jopa viikoittain raikkaassa ulkoilmassa. Tuuletuksen ajaksi tyyny tulisi poistaa tyynyliinan sisältä. Vaahtomuovista ja erikoismateriaaleista valmistetut tyynyt taas on hyvä poistaa myös tyynyä suojaavan suojapussin sisältä. Näin toimimalla voidaan varmistaa että materiaali tuulettuu varmasti. Tuuletuksen ajaksi tyyny tulee viedä raikkaaseen ulkoilmaan, mieluiten varjoiseen paikkaan.

Erikoismateriaalien huomioiminen

Lämpöön reagoivat tai nukkujan pään mukaan muotoutuvat erikoismateriaalit vaativat aina omat materiaalin mukaiset hoito ja pesutapansa. Joitain erikoismateriaaleja ei suositella pestäväksi lainkaan, mutta materiaalin pintaa voidaan imuroida kevyesti tai pyyhkiä nihkeällä liinalla (valmistajan antamien hoito-ohjeiden rajoissa). Joidenkin erikoismateriaalien kohdalla tyynyn hoitotoimet voivat rajoittua vain säännölliseen tuulettamiseen, tällöin tuulettamisen tehtävänä on myös poistaa materiaalin sisään mahdollisesti päässyt kosteus.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua