valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Mäntysuopa avuksi uunin puhdistukseen

Mäntysuopa avuksi uunin puhdistukseen


Nestemäinen mäntysuopa sopii hyvin apuvälineeksi myös uunin puhdistukseen. Sähköuunin tyyppi ei yleisesti ottaen vaikuta siihen voidaanko uuni puhdistaa mäntysuovalla vai ei – nyrkkisääntönä on että jos uunin puhdistuksessa voidaan käyttää apuna nestemäisiä puhdistusaineita, voidaan puhdistus tehdä myös mäntysuovalla. Ennen puhdistuksen aloittamista kannattaa kuitenkin tutustua uunin käyttöohjeeseen ja varmistaa ettei käyttöohjeessa esitetä mitään erillisiä puhdistukseen liittyviä vaatimuksia.

Uunin puhdistus mäntysuovalla
Puhdistus tehdään aina kylmään uuniin, eli uunin tulisi saada jäähtyä / viilentyä hyvin ennen puhdistuksen aloittamista. Mäntysuovan avulla tehtävä uunin puhdistus tapahtuu levittämällä nestemäistä mäntysuopaa vedellä kostutetuille uunin sisäpinnoille – – eli puhdistuksen aluksi tyhjennä uuni sekä uunipelleistä ja ritilöistä ja kostuta uunin sisäpinnat vedellä esimerkiksi sumutinpulloa käyttäen. Kostuttamisen jälkeen voit levittää mäntysuopaa uunin sisäpinnoille, levittäminen onnistuu helpoiten esimerkiksi siivousliinan avulla (annostele mäntysuopaa suoraan liinan). Muista levittää mäntysuopaa myös uunin lasiin/luukun sisäpintaan.

Tämän jälkeen uuni kuumennetaan noin 50 asteeseen, ja mäntysuovan annetaan vaikuttaa lämpimässä uunissa noin tunnin. Lämmityksen jälkeen uunin annetaan taas jäähtyä. Lopuksi uunin sisäpinnat käydään läpi pehmeällä sienellä tai harjalla, jolloin mäntysuovan irrottama rasva ja lika voidaan imeyttää esim. talouspaperiin. Vältä uunin sisäpintojen naarmuttamista puhdistuksen aikana, älä käytä esim. karhunkieltä tai metallisia lastan reunoja apuna puhdistuksessa.

Lopuksi uuni tulee vielä huuhdella käyttämällä siivousliinaa ja lämmintä vettä. Näin ylimääräinen mäntysuopa saadaan poistettua varmuudella uunin sisäpinnoilta. Kun uunin huuhtelu on saatu tehtyä – eikä uunin sisäpinnoilla näy pesuainejäämiä jätetään uuni kuivumaan; eli uunin luukku jätetään hieman raolleen jolloin ylimääräinen kosteus pääsee poistumaan uunista – tämän jälkeen uuni on valmiina käytettäväksi.

Kun lämmität uunin seuraavan kerran, saattaa uunista lähteä mäntysuovan tuoksua lämmityksen yhteydessä. Tämä on täysin normaalia, eikä tuoksua yleensä esiinny seuraavilla lämmityskerroilla.

Katso myös muut uunin pesuvinkit ja ohjeet uuniritilöiden puhdistukseen.Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua