valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Aurinkopaneelin puhdistus ja huolto

Aurinkopaneelin puhdistus ja huolto


Omakotitalon katolle tai muualle pihamaalle asennettavat aurinkopaneelit ovat yleensä melko huoltovapaita, sillä vesisade ja tuuli hoitavat monesti kaikki tarvittavat puhdistustoimet kiinteistön omistajan puolesta. Etenkin katolle asennetut aurinkopaneelit jäävät monesti vähälle huomiolle, koska paneeleita ei monesti edes huomaa pihamaalla liikuttaessa. Tästä syystä katolle asennettujen aurinkopaneelien puhdistus on hyvä hoitaa esimerkiksi vesikatteen vuotuisen tarkastuksen ja huollon yhteydessä.

Aurinkopaneelien puhdistaminen pesemällä tai pyyhkimällä


Jonain vuosina kevään ja alku kesän sateet jäävät paikka paikoin vähäisiksi, mutta siitepölyä on ilmassa runsaasti. Tällaisten olosuhteiden vallitessa aurinkopaneelin puhdistus saattaa olla viisasta suorittaa manuaalisesti, ennen kuin kuuma auringon paiste polttaa siitepölyn kiinni aurinkopaneelin pintaan. Tällöin aurinkopaneelit voidaan pestä puhtaiksi; apuna voidaan käyttää esimerkiksi puutarhaletkua ja pehmeää harjaa – tai vaihtoehtoisesti pelkkää veteen kastettua pyyhettä. Vaikka aurinkopaneeleiden pinnat valmistetaan yleensä karaistusta lasista, kannattaa painepesurin käyttöä välttää sillä kova vesipaine aiheuttaa tarpeetonta rasitusta paneelin pintaan; puhdistus saadaan suoritettua kevyemmilläkin otteilla.

Aurinkopaneelien puhdistuksessa ei yleensä tarvita minkäänlaista puhdistusainetta – pelkkä vesi ja kevyt hankaus pehmeällä liinalla riittävät monesti poistamaan myös aurinkopaneelin pintaan tarttuneen lian. Halutessa puhdistuksessa voidaan käyttää mietoja ja neutraaleita puhdistusaineita erittäin kevyesti annosteltuna (mikäli puhdistusaineiden käyttöä ei erikseen kielletä paneelin käyttöohjeissa). Liuottimia tai liuotinpohjaisia puhdistusaineita aurinkopaneelien puhdistuksessa puolestaan ei tule käyttää, sillä nämä aineet saattavat tehdä hallaa paneelin pinnalle ja tiivisteille.

Muuta huomioitavaa katolle asennetuista aurinkopaneeleista


Etenkin tiilikatoilla sammal saattaa päästä leviämään myös aurinkopaneelien alle jäävällä alueella. Tästä syystä tiilikaton pesu ja puhdistus on tarpeellista suorittaa myös aurinkopaneelien alta – yleensä tämä tarkoittaa, että paneelit pitää poistaa paikoiltaan puhdistuksen ajaksi (jotkin paneelit on mahdollista myös kääntää toiseen asentoon katon puhdistuksen ajaksi). Tämä luonnollisesti lisää katon puhdistuksen pohjatöiden määrää, mutta on oikeastaan ainoa tapa varmistaa, että sammal saadaan poistettua vesikatteelta.

Paneeleiden kiinnitysten kunto on hyvä tarkistaa vuosittain tehtävän katon kuntotarkastuksen yhteydessä, jolloin tarkastetaan myös kattoturvatuotteiden kunto. Sekä keväällä että syksyllä tehtävän tarkastuksen yhteydessä on hyvä varmistaa ettei paneeleiden kiinnikkeiden taakse ole kertynyt irtoroskaa (puiden lehtiä tai risuja), jotka estäisivät sadevettä poistumasta katteelta. Mikäli irtoroskan aiheuttamia patoja ilmestyy vesikatteelle toistuvasti, kannattaa aivan talon välittömässä läheisyydessä kasvaviin puihin luoda kriittinen silmäys.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.