valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Auton renkaiden säilytys kotioloissa

Auton renkaiden säilytys kotioloissa


Auton renkaiden säilytys tulee tehdä suojaisessa paikassa, jossa rengas ei altistu voimakkaille säävaihteluille, kosteudelle tai muulle ulkoiselle rasitukselle. Oikean säilytyspaikan valinnalla voidaan vaikuttaa keskeisesti renkaiden kestävyyteen ja tätä kautta myös käyttöikään. Ohessa muutamia huomioita, joiden avulla renkaiden säilytyspaikan valinta helpottuu.

Auton renkaiden säilyttäminen
Renkaiden kannalta optimaalinen säilytystila on pimeä, viileä ja mahdollisimman puhdas öljytahroista ja kosteudesta. Nämä olosuhteet takaavat ettei varastointi heikennä renkaan kuntoa. Hyviä paikkoja renkaiden säilytykseen ovat mm. ovelliset autotallit tai varastot joissa on talviaikaankin ns. peruslämpö (varastointitilan lämpötila voi olla tavallista huonelämpöä alhaisempi). Mikäli varastotilassa on ikkunoita, on syytä varmistaa ettei auringonvalo pääse porottamaan suoraan renkaiden pintaan. Tästä syystä renkaat on hyvä laittaa suojapussin sisään tai peittää muutoin varastoinnin aikana (peittämisen tarkoitus on suojata renkaita auringon valolta, ei estää ilman kiertoa renkaissa).

Joskus auton renkaiden säilyttäminen tapahtuu tilan puutteen vuoksi maalattialla varustetussa kellarissa tai alakerrassa, jossa lattiana voi olla esimerkiksi kallio. Tämän tyyppisten tilojen soveltuvuus tulee arvioida aina tapauskohtaisesti, mutta yleensä auton renkaiden säilytys voidaan suorittaa kyseisessä tilassa, kunhan renkaita ei varastoida suoraan maata vasten; vaan auton renkaiden säilyttäminen tapahtuu esimerkiksi hyllyssä (irti maasta). Näin toimimalla varmistetaan, ettei maalattian mahdollisesti tilaan nostama kosteus haperruta renkaita varastoinnin aikana.

Huonoja tapoja renkaiden säilyttämiseen
Auton renkaiden säilyttäminen ulkona (kevyesti peitettynäkin) on renkaan materiaalin kannalta huonoin mahdollinen ratkaisu. Monesti auton renkaiden säilytys tapahtuu ovettomissa autokatoksissa, jossa renkaat saattavat olla täysin säiden armoilla koko varastoinnin ajan. Tämän tyyppinen varastointitapa lisää myös muuta renkaisiin kohdistuvaa rasitusta, sillä esimerkiksi linnut, kissat ja muut pieneläimet pääsevät helposti tekemään tuttavuutta varastoitujen renkaiden kanssa.

Muista tarkastaa renkaiden kunto säännöllisesti
Auton renkaiden kuntoon on syytä kiinnittää huomiota muutoinkin kuin katsastuksen yhteydessä. Renkaiden vaihto ja siirto kausisäilytykseen antaa yleensä hyvän mahdollisuuden myös renkaiden kunnon ja urasyvyyksien tarkastukseen. Kun tarkastat varastoon siirrettävän (autosta juuri pois otetun) renkaan kuntoa ja huomaat että renkaat tulisi uusia — on sinulla runsaasti aikaa hankkia autoosi uudet renkaat, koska seuraavaan kausivaihtoon on vielä aikaa useampi kuukausi. Näin toimimalla sinun ei tarvitse hyväksyä ensimmäistä vastaan tulevaa rengastarjousta, vaan voit vertailla eri vaihtoehtoja kaikessa rauhassa. Vastaava tarkastus kannattaa tehdä myös silloin kun renkaat otetaan varastosta käyttöön, jolloin nähdään missä kunnossa renkaat ovat varastoinnin jäljiltä.

Renkaiden vaihtoaika laki
Laki sanoo, että talvirenkaiden käyttöaika alkaa joulukuun alusta ja päättyy keväällä helmikuun loppuun. Säiden vaatiessa nastarenkaita saa käyttää jo marraskuun alusta. Kesärenkaiden käyttöaika on puolestaan edellä mainitun ajan väliin jäävä jakso. Käytännössä renkaiden vaihtoaikaan vaikuttaa lakia enemmän vallitsevat sääolot, joten kannattaakin seurata viranomaisten antamia kehotuksia renkaiden vaihdosta, eikä tuijottaa pelkkää kalenteria. Esimerkiksi jos talvi jatkuu keväällä normaalia pidempään, suosittelevat viranomaiset tyypillisesti käyttämään talvirenkaita säiden vaatimalla tavalla.

Vaikka auton renkaiden säilytys ei olekaan laissa määritelty asia (toisin kuin vaihtoaika ja renkaiden urasyvyydet) parannetaan oikeilla renkaiden säilytysolosuhteilla omaa turvallisuutta ja hankittujen renkaiden käyttöikää. Mikäli käytössäsi ei ole renkaiden säilytykseen soveltuvaa tilaa, kannattaa harkita renkaiden säilyttämistä renkaiden vaihtoa tarjoavien rengasliikkeiden tiloissa (ns. rengashotelli). Renkaiden varastointiin liittyvät palvelut edellyttävät yleensä, että käyt vaihdattamassa autosi renkaat kyseisessä liikkeessä; mutta vastapainoksi vältyt renkaiden kuljettamiselta ja vapautat renkaiden viemän varastotilan muuhun käyttöön.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.