valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Basilikan istutus ja kasvatus kotona

Basilikan istutus ja kasvatus kotona


Basilika – istutuspaikan valinta
Basilikan istutus ja kasvattaminen vaatii tietysti sopivan istutuspaikan, joka olisi suositeltavaa miettiä hyvissä ajoin etukäteen. Kun basilika on saatu idätettyä ja kasvamaan sopivaan mittaan voidaan basilika viedä ulos kasvamaan. Basilika vaatii sopivan maaperän ja riittävästi auringon valoa kasvaakseen, liian paahteisessa paikassa basilika ei kuitenkaan viihdy. Jos mahdollista valitse basilikalle paikka johon paistaa aamuaurinko, mutta joka jää varjoisaksi lämpötilan noustessa. Näin basilika ei joudu olemaan suorassa auringonvalossa kesäpäivien kuumimpaan aikaan.

Maaperää johon basilika istutetaan voi olla tarvetta muokata hieman hiekkaisemmaksi. Jos ajattelit istuttaa basilikaa ruukkuun tai penkkiin, joka sisältää pelkkää multaa, kannattaa joukkoon sekoittaa hiekkaa (tai hienoa sepeliä). Tarvittaessa maaperään voidaan sekoittaa myös hieman kalkkia ja tuhkaa (ei pakollista). Näin maaperästä tulee basilikalle otollisempi.

On hyvä muistaa että savinen maa on huono kasvualusta yrteille. Joten jos pihamaasi on kovin savista, kannattaa harkita erillisen yrttipekin tekemistä.

Basilikan kylvö ja idättäminen
Jos idätät tai kylvät basilikaa siemenistä noudata siemenpussin kyljessä mainittuja idätys ja kastelu ohjeita. Osa siemenistä tulee peittää mullalla, toiset taas jätetään mullan pinnalle. Kun kastelet kylvämiäsi tai jo hieman itäneitä siemeniä, käytä kastelussa sumutepulloa. Näin vältyt liialliselta kastelulta ja itujen katkeilulta. Kylvöastiat tulee säilyttää valoisassa, mutta paahteettomassa paikassa; liiallinen kuumuus ja voimakas auringon paahde on haitaksi idätyksessä. Mikäli tuntuu siltä, että kasteluvesi haihtuu idätysastiasta liian nopeasti, voit koettaa peittää kylvöastiaa kastelun jälkeen esimerkiksi sanomalehdellä.

Basilikan latvominen
Basilikan latvomista (ylimpien lehtien poistoa) kannattaa tehdä silloin jos basilika kasvaa pääasiassa pituutta, mutta lehtiä ei juurikaan ilmaannu. Latvomisella pyritään tekemään basilikaan lisää haaroja, jolloin basilikan tuottamien lehtien määrää saadaan lisättyä. Latvomisen tarve kertoo usein myös siitä, että basilikaa on pidetty liian varjoisessa paikassa.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.