valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Betoniportaiden korjaaminen

Betoniportaiden korjaaminen

pinnoittamalla korjattu betoniporras
betoniportaat voidaan korjata esimerkiksi pinnoittamalla

Betonista valmistetut ulkoportaat on syytä pitää hyvässä kunnossa, sillä ikääntyessään betoni alkaa helposti rapistua, halkeilla ja lopuksi myös lohkeilla. Maali ei myöskään pysy rapistuneessa betonipinnassa kiinni vaan maali hilseilee pinnasta irti, jolloin betonipinnan estetiikka kärsii.

Betoniportaiden korjaus
Betonirappusten korjaaminen on hyvä aloittaa huolellisella kuntotarkastuksella, niin rappusten päälipuolelta, sivuilta kuin myös mahdollisesti alapuolelta. Mikäli kyseessä on maalatut betonirappuset kannattaa huomiota kiinnittää aluksi niihin kohtiin joista maali on rapissut pois. Kokeile kuinka haperoista betoni on näissä kohtaa (paljonko betonia joudutaan poistamaan korjauksen aikana), etsi myös mahdollisia halkeamia ja selvitä paljonko korjattavaa portaissa todellisuudessa on.

Myös betonirappusten askelmiin (askelman pääliosaan) kannattaa kiinnittää huomiota. Etenkin vanhoissa betoniportaissa askelma on voinut kulua kuopalle. Askelman tasaisuutta voidaan selvittää esimerkiksi vatupassilla tai tarkastelemassa portaita niiden ollessa märät, jolloin vesi ei luonnollisesti poistu kuopasta vaan jää makaamaan askelmalle. Askelmien kulumat ja kuopat on hyvä tasoittaa betoniportaiden korjauksen yhteydessä.

Betonirappusten kunnostus
Betoniportaiden kunnostaminen aloitetaan vanhan maalipinnan ja irtoavan betonin poistamisella. Näin toimimalla varmistetaan, että portaisiin levitettävälle tasoitteelle saadaan riittävä tarttumispinta. Työssä voidaan käyttää esimerkiksi ns. betonipiikkiä ja teräharjaa. Betonista voi työn aikana lentää pieniä kiviä ja betonin kappaleita, joten etenkin suojalasien käyttö on suositeltavaa.

Kun huokoinen/irtonainen betoni on saatu poistettua, levitetään tilalle uusi betoni/tasoite. Uuden betonikerroksen tasoitus tulee tehdä mahdollisimman huolellisesti, jotta pinnasta tulee tasainen.

Betonirappusten pinnoitus
Betoniportaat voidaan pinnoittaa tai maalata ulkokäyttöön (ja betonille) sopivalla maalilla. Portaiden askelmat voidaan lisäksi käsitellä hartsista ja hiekasta tehtävällä seoksella (seosta löytyy valmiina myös monista rauta/maalikaupoista). Seoksen tarkoituksena on tehdä portaan pinnasta elävän näköinen, ja luoda portaaseen hieman tavallista karheampi pinta; joko osiltaan vähentää askelmien liukkautta ja hiekoitustarvetta. Betonirappusten pinnoitus voidaan toteuttaa myös akrylaattimassan avulla (lattioiden massauksessa käytettävä aine), jolloin valmistuvan pinnan väri on paremmin säädeltävissä.

Huomioitavaa betoniportaiden kunnostuksessa
Säätila vaikuttaa keskeisesti betoniportaiden kunnostamiseen. Ulkolämpötila ei saisi pudota nollaan tai pakkaselle betonin kuivuessa, sillä pakkasella kuivuessaan betoni ei kovetu riittävästi (pinta rapisee helposti irti). Betonituotteiden kuivumisajoissa ja –olosuhteissa on eroja, joten selvitä betonia ostaessasi minkälaiset kuivumisolosuhteet kyseinen tuote vaatii – ja ajoita ja suunnittele työ näiden vaatimusten mukaisesti.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua