valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Kevätsuojaus – Havupuiden suojaaminen

Kevätsuojaus – Havupuiden suojaaminen


Havupuiden suojaus keväällä – eli esimerkiksi pihapiirissä olevan koriste katajan suojaus tukikehikon tai verkonavulla – ei yleistä luuloa vastoin suojaa havupuuta tuholaisten tai pakkasen aiheuttamilta vahingoilta – – vaan havupuiden kevätsuojaus pyrkii estämään veden liiallisen haihtumisen kasvista. Ohessa tarkempia huomioita ja vinkkejä havupuiden kevätsuojaukseen liittyen.

Miksi kevätsuojaus tehdään?
Kuten jo edellä mainittiin havupuiden suojaus tehdään siksi, ettei kasvi haihduttaisi kaikkea keräämäänsä ja varastoimaansa vettä. Kevät talvisessa auringonpaisteessa havupuut ja –pensaat (etenkin versot ja taimet) alkavat haihduttaa varastoimaansa nestettä, mutta maan ollessa vielä lumen ja jään peitossa kasvi ei saa kuitenkaan imettyä itseensä lisää nestettä. Havupuiden suojaamisella pyritään siis estämään etenkin versojen ja taimien turha kuivuminen.

Miten havupuiden suojaus tehdään?
Esimerkiksi katajan tai marjakuusen päälle voidaan tehdä tukikepeistä kotamainen muodostelma, jonka päälle laitetaan erillistä varjostusverkko, säkkikangasta tai muuta hengittävää kangasta. Muovin tai pressun käyttäminen kevätsuojauksessa ei ole suositeltavaa; sillä kevät auringon paistaessa kasville tulee muovikodan sisässä tavallista kuumemmat olot, jolloin nesteen haihtuminen ainoastaan kiihtyy. Kasvin kevätsuojauksen aiheuttamaa kuivumista voidaan torjua myös kastelemalla.

Kevään edetessä roudan sulamista voidaan myös jouduttaa esimerkiksi kastelemalla kasvia haalealla tai lämpimällä vedellä juurakon kohdista. Huomioithan ettei kastelua tule suorittaa illalla tai yötä vasten, jolloin pakkanen voi olla nousussa – – vaan mieluiten aamupäivän aikana tai päivällä jolloin lämpötila on nousussa. Yötä vasten taimen juurakkoa voidaan puolestaan suojata esimerkiksi havuilla – etenkin lämpimäksi päiväksi havut kannattaa nostaa syrjään taimen juurelta, jotta aurinko saa paistaa suoraan puun juurelle (havut kannattaa laittaa takaisin kun lämpötila alkaa iltaa kohden kääntyä taas laskuun).


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.