valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Tee itsellesi helppohoitoinen piha

Tee itsellesi helppohoitoinen piha


Helppohoitoinen piha on yllättävän harvan omakotiasukkaan ja mökinomistajan listalla asuntoa ja mökkiä hankittaessa – mutta pihan helppohoitoisuus nousee listalle viimeistään silloin kun piha-alueiden uudistuksia lähdetään suunnittelemaan. Mikäli piha-alueiden ja puutarhan hoito ei kuulu lempiharrastuksiisi saatat haluta nauttia aurinkoisista kesäpäivistä muutoinkin kuin pihan virhealueita siistimällä. Helppohoitoinen piha korostaa asemaan myös pitemmän ajomatkan päässä sijaitsevissa loma-asunnoissa. Jos esimerkiksi viikonlopun mittainen mökkiloma kuluu aina piha-alueiden parissa puurtaen, on selvää että varsinainen lomailu jää silloin vähemmälle.

Helppohoitoinen etupiha
Etupiha on talossa se alue, jonka vieraat ja ohikulkijat huomaavat ensin. Tästä syystä etupiha olisi erityisen tärkeää olla helppohoitoinen. Vaikka etupihalla olisi näyttäviä asetelmia tai muuta koristusta, kannattaa ne sijoittaa pihalle niin, että esimerkiksi nurmikko pysyy helposti leikattavissa. Kun nurmikonleikkaajan ei tarvitse kierrellä ja kaarrella leikkurin kanssa, tai käyttää erillisiä trimmereitä, on pysyy etupihan nurmikko helpommin edustuskunnossa.

Selkeät kulkureitit
Jos pihalla on erillisiä oleskelualueita, kun kesäkeittiö tai patio, kannattaa näihin paikkoihin johtavat kulkureitit suunnitella selkeiksi ja helppokulkuisiksi. Hyvät kulkureitit helpottavat ja nopeuttavat myös puutarhan ja pihan hoitoa, koska kulkureittiä voidaan käyttää esimerkiksi rajaamaan nurmikkoa. Näin nurmikon leviämistä voidaan valoa ja kontrolloida helposti.

Kasvien ja pensaiden valinta
Jos haluat helppohoitoisen pihan, kannattaa kasvien ja pensaiden valintaa käyttää hieman aikaa – tai kääntyä ammattilaisen puoleen. Mikäli et halua käyttää kohtuuttoman paljoa aikaa kasvien ja pensaiden kanssa työskentelyyn, kannattaa suosia mahdollisimman helppohoitoisia kasveja. Pihalle istutettavia pensaita voidaan käyttää myös näkösuojana. Tällöin pihalle kannattaa valita pensaita, jotka eivät leviä helposti, ja pysyvät lehdessä mahdollisimman pitkään. Näin pensaiden mukanaan tuoma näkösuoja kestää pitkälle syksyyn.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua