valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Hiekoitussepelin ja hiekoitushiekan poisto ja keruu

Hiekoitussepelin ja hiekoitushiekan poisto ja keruu


Hiekoitussepelin ja hiekan poistaminen kaduilta ja pihoilta on yleensä keväinen ilmiö, jonka etenkin pölylle allergiset henkilöt tuntevat. Lähes poikkeuksetta hiekoitussepelin tai hiekan poistaminen kaduilta ja jalkakäytäviltä on aina kaupungin tai kunnan tehtävä – eikä asukkaan tarvitse tehdä asian eteen mitään. On kuitenkin olemassa tilanteita joissa taloyhtiö tai asukkaat (omk/rivitalo) huolehtivat itse hiekoitussepelin poistamisesta; näitä tilanteita voivat olla esimerkiksi talon pihan hiekoituksen poisto ja ”epävirallisille kulkureiteille” tehdyn hiekoituksen poisto talven jälkeen. Lisäksi hiekoitussepeliä tai hiekkaa joudutaan toisinaan poistamaan piha-alueilta esimerkiksi pihatöiden tai remonttien jäljiltä. Ohessa muutamia huomioita, joiden avulla hiekan poisto ja keruu saadaan tehtyä ilman turhaa pölyttämistä.

Hiekoitussepelin ja hiekoitushiekan poisto ilman pölyttämistä
Ensiksi on hyvä huomioida että kuiva hiekka/sepeli pölyää kostea ei; eli alue jolta sepeli kerätään on hyvä kostuttaa vedellä kevyesti ennen työn aloittamista – jo tämä toimenpide yksistään vähentää oleellisesti työstä aiheutuvan pölyn määrää, tehtiinpä varsinainen keruu millä menetelmällä tahansa.

Kostea hiekka voidaan kerätä talteen esimerkiksi työnnettävän lakaisukoneen avulla, tai yksinkertaisesti harjaamalla. Mikäli puhdistettava alue on van parin neliön mittainen voidaan alue kostuttaa esim. kastelukannulla (kasteluletkun sijaan) ja hiekan kerääminen hoitaa harjaamalla. Työssä ei kannata käyttää lehtipuhallinta sillä puhaltimen ilmavirta on omiaan kuivaamaan kevyesti kostutetun soran, ja nostattamaan pölyä ilmaan. Osa kaupungeista ja kunnista onkin asettanut rajoituksia lehtipuhaltimen käytölle hiekoitushiekan talteen keräämisessä.

Mikäli sepelin harjaaminen ja kerääminen suoritetaan jonkin huoneiston tai asunnon ikkunoiden alla on aina kohteliasta pyytää asukasta sulkemaan ikkunat ja mahdolliset lämpöpumput/IV-laitteet työn ajaksi, jolloin pölyä ei päädy asuntoon sisälle.

Kerää hiekoitushiekka talteen
Hiekoitukseen sopiva sepeli tai hiekka on hyvä kerätä talteen talvea varten esimerkiksi erilliseen hiekoitusastiaan. Näin toimimalla sepeliä ei tarvitse lähteä kuljettamaan pois piha-alueelta, ja hiekoitussepeliä on käytettävissä seuraavan talvikauden alkaessa. Pihalta talteen kerättävä sepeli voidaan jossain tapauksissa haluta myös puhdistaa irtoroskista, esimerkiksi kaatamalla sepeli tiheäsilmäisen metalliveron läpi (verkko hiekoitusastian päälle, kun talteen kerätty sepeli kaadetaan astiaan). Seulonnan tarpeellisuus tulee miettiä aina tapauskohtaisesti – lisäksi on hyvä huomioida että seulonnasta pääsee myös ilmaan pölyä.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua