valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Huonekasvien lannoitus ja hoito

Huonekasvien lannoitus ja hoito


Ruukkuun tai kukkapurkkiin istutetut huonekasvit tarvitsevat joissain tapauksissa, jopa enemmän hoitoa kuin ulos avomaalle istutetut kasvit, sillä huonekasvien käytössä oleva maa-aines rajoittuu kukkapurkissa olevaan multaan. Vaikka monet huonekasvit ovatkin vihreitä ympäri vuoden, on kyseisten kasvien kasvuaika käytännössä sama kuin ulos istutetuilla kasveilla; jonka vuoksi huonekasvin lannoitusta aloitetaan varovasti keväällä (joskus jo maalis-huhtikuulla) ja lannoitusta jatketaan monesti elokuulle saakka, jonka jälkeen lannoitus lopetetaan asteittain syyskuun aikana.

Huonekasvien lannoittaminen ja huomioitavat asiat
Huonekasvien lannoitus vaatii valittujen kasvien hyvää tuntemista, sillä osa kasveista tarvitsee ravinteita vain hyvin vähän. Kaupassa myytävät kukkamullat ovat monesti myös ns. peruslannoitettuja, jolloin on täysin mahdollista ettei niukasti ravinteita käyttävä huonekasvi edes tarvitse erillistä lannoitusta. Joissain tilanteissa liiallisella lannoitteiden käytöllä on myös mahdollista vääristää kasvin luonnollista kasvua, joka näkyy kasvin ulkomuodon muutoksena.

Huonekasvien lannoitteet
Yleisimpiä huonekasvien lannoitteita ovat kasvuruukkuun työnnettävät ravinnepuikot, kasvumultaan sekoitettava kanankakka tai kasteluveteen sekoitettavat lannoitteet ja ravinteet. Tavallisimpia lannoitteita löytyy lähes jokaisesta marketista, mutta laajempaa tuotevalikoimaa etsittäessä kannattaa vierailla myös puutarhamyymälöissä. Jos huonekasvin lannoitus tehdään ns. jatkuvana, eli lannoitetta lisätään kasteluveteen joka kastelukerralla, kannattaa käyttää hieman miedompaa liuosta kuin muutoin käytettäisiin.

Huonekasvien lannoitus keväällä
Huonekasvien lannoitusta aloitetaan monesti jo maalis-huhtikuulla, käyttäen pieniä määriä lannoitetta. Kevään koittaessa ja huonekasvin kasvun kiihtyessä myös lannoituksen määrää voidaan tarvittaessa lisätä, mikäli kyseessä on runsaasti ravinteita käyttävä kasvi.

Huonekasvien lannoitus talvella
Syksyn koittaessa huonekasvien lannoitusta vähennetään asteittain; tyypillisesti niin että lannoitus voidaan lopettaa kokonaan syys-lokakuun vaihteessa. Talven aikana huonekasveille voidaan antaa erillisiä merilevävalmisteita, esimerkiksi kasteluveden mukana; mutta varsinaisesti kasvua vauhdittavia lannoitteita ei kannata käyttää ennen kevään koittamista (koska valon määrä ei talvella ole riittävää huonekasvin kasvulle).

Huonekasvien hoito
Huonekasvien hoitoon liittyy useita toimenpiteitä kastelusta, mullanvaihtoon ja lehtien sumutukseen. Yksi huonekasvien hoitoon liittyvä toimenpide on kasville sopivan paikan valinta. Toiset kasvit vaativat valoa kun taas toiset viihtyvät paremmin puoliksi varjoisassa paikassa. Muutamia huonekasveja voidaan myös siirtää talvehtimaan pimeämpään huoneeseen, ja kevään tullen kasvit voidaan hakea takaisin valoisampaan tilaan. Sisätiloissa kannattaa huomioida myös esimerkiksi lämpöpattereista nouseva lämmin ilma, joka voi lämmittää tai kuivattaa välittömästi patterin yläpuolelle (esim. ikkunalaudalle) asetetut kasvit. Vastaava ilmiö voi tulla eteen jos ilmalämpöpumppu puhaltaa lämmintä ilmaa päivästä toiseen samojen kasvien päälle.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.