valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Huopakaton pesu ja puhdistus

Huopakaton pesu ja puhdistus


Huopakatto kaipaa puhdistamista viimeistään silloin kun katteelle alkaa ilmestymään viherrystä. Kyseinen viherrys on tyypillisimmin puista peräisin olevaa (humuksen tyylistä) ainesta, joka luo kasvualustaa esimerkiksi sammaleille. Kun katolla esiintyvään viherrykseen puututaan hyvissä ajoin, voidaan huopakaton sammaloitumista rajoittaa keskeisesti. Ohessa muutamia huomiota, joiden avulla huopakaton puhdistus ja pesu onnistuu helposti.

Huopakaton puhdistaminen
Yleisimmät huopakaton puhdistustavat ovat painepesurilla tapahtuva peseminen ja karkean harjan avulla tapahtuva manuaalinen puhdistus. Molempien puhdistusmenetelmien avulla on mahdollista vaurioittaa huopakaton pintaa, joten työssä tulee olla varsin tarkkana. Koska huopakaton pinta on hieman ropollinen/epätasainen ei katteella olevaa viherrystä saada useinkaan poistettua pelkällä katuharjalla, vaan työssä tarvitaan teräsharjan tyyppistä karkeaa harjaa. On kuitenkin hyvä huomioida, että liian voimakas hankaus teräsharjalla saattaa vaurioittaa huopakaton pintaa ja poistaa katteen pinnalla olevan sirotteen. Tästä syystä teräsharjaa tulee käyttää varsin maltillisesti.

Huopakaton peseminen
Painepesuri on toinen yleinen työväline, jota käytetään huopakattojen puhdistuksessa. Liian voimakkaan pesupaineen käyttö saattaa kuitenkin aiheuttaa saman efektin kuin teräsharja, eli huovan pinnassa olevat sirotteet voivat lähteä irti. Tästä syystä huopakaton pesu tulisi aloittaa aina mahdollisimman pienellä pesupaineella, jolloin painetta voidaan lisätä tarpeen mukaan. Ennen pesurin käyttöä tulee myös varmistaa, että puhdistettava katto on ehjä ja vesitiivis, jolloin pesun aikana ei aiheuteta tarpeettomia vuotoja.

Huopakaton puhdistus kesällä
Omakotitalojen kattojen peseminen jää monella kiinteistönomistajalla kesälomien aikaan. Etenkin vanhoilla huopakatoilla on kuitenkin yksi erityispiirre, joka tulee huomioida kesähelteiden aikana. Monet huopakattojen valmistajat suosittelevat välttämään huopakatolla kävelyä kuumien hellejaksojen aikana. Tämä suositus johtuu siitä, että kattohuopien on todettu pehmenevän pitkien hellekausien aikana, jolloin katteella kävely voisi vaurioittaa katteen pintaa. Tästä syystä huopakaton puhdistus tulisi tehdä viileämpään aikaan, ennen helteiden alkua tai useita viikkoja helteiden jälkeen kun katto on varmasti viilentynyt.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.