valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Juurimatto eli juurisuoja helpottaa istutusten hoitoa

Juurimatto eli juurisuoja helpottaa istutusten hoitoa


Juuriestematto on istutusalueille suunniteltu muovikuituinen kangas, jonka tehtävänä on estää puiden ja rikkakasvien juurakkojen leviäminen istutusalueille. Juurisuojan avulla esimerkiksi kukka- ja vihannesistutuksia voidaan sijoittaa suurienkin puiden läheisyyteen. Ohessa muutamia juurimaton käyttöön liittyviä asioita.

Juuriestematon asentaminen istutusalueella

Yksinkertaisimmillaan maahan kaivetaan istutussyvyyden mukainen kuoppa, jonka jälkeen juuriestemattoa asetetaan kuopan pohjalle ja reunoille. Kaivettavan kuopan koko ja muoto on hyvä mitoittaa niin, että juuriesteen reunat tulevat noin 5-15 cm kuopan reunojen yli kun istutuskuoppa on täytetty maalla. Lisäksi istutusalueen pohja on suositeltavaa kattaa yhdellä juuriestematon palalla. Juurimattoa on mahdollista myös saumoittaa, mutta saumakohdat luovat aina ns. heikonkohdan, josta juurien on mahdollista tunkeutua istutusalueelle.

Istutusalueen yli rönsyilevät juuriesteen reunat eivät tietenkään ole mukavan näköiset. Reunapaloja ei kuitenkaan kannata leikata pois, vaan istutusalueen ympärille voidaan rakentaa ns. kaulus (lautareunat), jolloin juuriesteen reunat jäävät kauluslautojen sisään. Vaihtoehtoisesti istutusalue voidaan ympäröidä kivillä, jolloin juurimaton reunat voidaan jättää kivien alle. Reunapalat tarjoavat istutusalueelle suojaa, maanpinnan läheisyydessä kasvavilta juurilta, joten reunat kannattaa pyrkiä säilyttämään ja maisemoimaan ympäristöön sopiviksi.

Muuta käyttöä juuriesteellev
Juuriestettä voidaan yrittää hyödyntää myös nurmikoiden rajauksessa. Käytännössä nurmikon reunaan kaivetaan syvä rajauslinja (linjan syvyys tulisi olla selvästi suurempi kuin nurmikon juurien syvyys), jonka jälkeen juurieste asetetaan paikalleen. Maanpinnalle näkyviin jäävää juuriestettä voidaan maisemoida esimerkiksi pihakivien kanssa. Nurmikon rajaamisen ongelma on kuitenkin siinä, että osa heinälajeista ei leviä pelkän juuriston avulla vaan osittain myös siementen avulla – joita juurieste ei luonnollisestikaan torju.

Lisää käyttötarkoituksia juuriesteelle voi löytyä myös istutusalueiden ja kukkapenkkien sisäpuolelta. Juuriesteen paloilla/kaistaleilla istutusaltaiden sisäpuolelle voidaan rajata alueita (juuriestettä käytetään ikään kuin väliseinänä), jolloin hitaasti kasvavia ja nopeasti levittäytyviä kasveja voidaan istuttaa samoihin altaisiin. Näin toimimalla kasvit voidaan pitää toisistaan erillään, jolloin nopeasti leviävät kasvit eivät vie kasvutilaa hitaammin kasvavilta istutuksilta.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.