valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Maaperän pH-arvon selvittäminen ja mittaus

Maaperän pH-arvon selvittäminen ja mittaus


Kasvimaalla ja puutarhassa maan pH-arvo ratkaisee pitkälti sen mitkä kasvit viihtyvät puutarhassa ja mitkä eivät, joten tästä syystä kotipuutarhurinkin tulisi olla kiinnostunut kasvimaansa maaperän pH-arvoista. Maaperän happamuuden, eli maan pH-arvojen selvittäminen voidaan tehdä mittaamalla, joten kotipuutarhurinkaan ei tarvitse luottaa pelkästään omaan arvaukseen maan pH-arvoista. Ohessa muutamia huomioita maaperän pH:n mittaamisesta ja muokkaamisesta.

Maaperän pH-mittari
Monissa rautakaupoissa ja puutarhaliikkeissä myydään muutaman kympin maksavia mittareita, joiden avulla maan pH-arvo voidaan selvittää. Tyypillisesti maaperän pH-arvo mittareissa on yleensä kaksiosaa; näytön sisältävä yksikkö ja erillinen maaperänäytetikku. Laitteiden käyttö on tehty erittäin yksinkertaiseksi, näytetikku työnnetään maahan ja mittari näyttää maaperän happamuuden maanäytteen perusteella.

Luotettavan mittaustuloksen saamiseksi näytteitä kannattaa ottaa useammasta kohdasta puutarhaa tai kasvimaata. Esimerkiksi jos jonkun tietyn kasvin tai lajikkeen kasvattaminen on epäonnistunut tietyssä kohtaa puutarhaa, voit ottaa tältä alueelta (parin neliön sisältä) useamman näytteen, jotta saat mahdollisimman tarkan kuvan maaperän happamuudesta.

Miten maaperän pH-arvoa voidaan muokata
Maaperän happamuutta on monesti mahdollista säännöstellä ja muokata. Maaperän pH-arvon muokkauksella pyritään varmistamaan, että toivotut kasvit saavat käyttöönsä tarvitsemansa ravinteet. Liian korkea tai liian matala pH-arvo hankaloittaa kasvien ravinteiden saantia maasta (ravinteet muuttuvat kasville vaikealiukoisiksi), tästä syystä maaperää saattaa olla tarvetta muokata.

Yleensä vihanneskasvit viihtyvät maaperässä jonka pH-arvo on 6-7. Mikäli maaperä on liian hapanta, voidaan maaperää kalkita, käyttämällä esimerkiksi puutarhakalkkia (levitetään maahan ennen maan muokkausta/kääntöä). Puutarhakalkkien tuotekohtaiset käyttöohjeet ja suositukset vaihtelevat, joten tarkasta käyttöohjeet hankkimasi tuotteen pakkauksesta tai myyjältä.

Milloin maaperän muokkauksesta kannattaa luopua
Maaperän muokkausta helpompi tapa on tietysti yksittäisten kasvien tai kukkien istuttaminen maasta irrallaan olevaan penkkiin. Mikäli paikallinen maaperä on istutettaville kasveille liian hapan kannattaa penkkiin/ruukkuun hankkia säkeissä myytävää multaa tai turvetta, jolloin penkkiin muodostuva kasvualusta on kyseisille kasveille otollisempi.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.