Siivous /
Pihatyöt /
Maakostea betoni – käyttö ja valmistus
Maakostea betoni – käyttö ja valmistus
Nimitystä maakostea betoni käytetään kivituhkan, sementtijauheen ja veden avulla luotavasta massasta, jota käytetään yleisimmin erilaisten kivitysten tuennassa ja saumauksessa. Kokonaista pihakevetystä ei tyypillisesti siis asenneta maakostea betonin päälle, vaan kyseistä massaa käytetään usein esimerkiksi reunakivien asennuksen tuennassa (reunakivien alapinta upotetaan betoni massaan tai kiven ympärille muodostetaan erityinen reunus kyseisen massan avulla).
Maakostea betonin valmistus
Maakostea betonia myydään useissa rautakaupoissa valmiissa säkeissä, jolloin massa on veden lisäämisen jälkeen käyttövalmista. Massan voi myös valmistaa itse sekoittamalla sementtijauhetta ja kivituhkaa keskenään ja lisäämällä lopuksi vettä sen verran, että massa pystyy muovailemaan käsin. Yleisin valmistussuhde on 1 osa sementtijauhetta ja 4 osaa kivituhkaa, mutta sekoitussuhteita voi tietysti muokata omien tarpeiden mukaisiksi.
Maakostea betoni asennus
Massan asennus riippuu pitkälti asennuskohteesta. Jos massalla tuetaan reunakiven asennusta, voidaan sekoitettu massa kaapia asennuskuoppaan vaikka suoraan sekoitusastiasta. Joissain tilanteissa massaan voidaan tasoittaa erilaisten lastojen avulla.
Joskus maakostea betonia käytetään myös pihalaattojen ja -kivetysten saumauksessa. Tällöin sementti ja kivituhka sekoitetaan keskenään (massaan ei lisätä vettä tässä vaiheessa) ja sekoitettu massa harjataan saumaushiekan tavoin paikoilleen. Lopuksi käsiteltyä laattapintaa kostutetaan sadettimen/sumuttimen avulla lyhyissä jaksoissa, jolloin vesi ei nosta hienorakeista massaa pois laattaväleistä (kostutusta on monesti tarpeen jatkaa parin päivän ajan, jolloin massa kuivuu mahdollisimman hitaasti). Ensimmäisten kostutuskertojen yhteydessä laattapinnoille jääneet jäänteet betonimassasta tulee saada siivottua pois, sillä muutoin betonimassa kovettuu pihalaatan päälle.
Huomioitavia asioita
Massan käsittelyn ja valmistuksen aikana on hyvä huomioida, että kivituhka ja sementtijauhe ovat molemmat hyvin hienorakeisia. Tästä syystä pölyämiseltä on lähes mahdotonta välttyä, joten hengityssuojainten käyttö ja työympäristön suojaaminen on suositeltavaa.
Kovettuessaan maakostea betoni muodostaa tiiviin ja vettä läpäisemättömän pinnan, eli jos kyseistä massaa käytetään suurempien alueiden muodostamiseen tai tiivistämiseen (maan pinnalla) tulee sadevesien poistuminen suunnitella huolella.