Siivous /
Pihatyöt /
Moottorisahan teräketjun teroitus
Moottorisahan teräketjun teroitus
Moottorisaha on monelle hieman vieraampi työväline, mutta sekä kiinteistön- että pihanhoidon yhteydessä moottorisahaankin on välillä turvauduttava. Moottorisahan teroitus on monelle työvaihe, jonka tarve ja suorittaminen tuottaa päänvaivaa. Ohessa yksinkertaiset ohjeet, joiden avulla moottorisahan teräketjun teroitus on helposti opittavissa.
Moottorisahan terän teroitus ja terän kunnon arviointi
Moottorisahan teroituksen tarve on monesti arvioitavissa sahan tuottamasta sahanpurusta. Hyvässä kunnossa oleva saha tuottaa selvästi karkeampaa sahanpurua kun taas tylsäketju tuottaa selvästi jauhomaisempaa sahanpurua. Sahaa käsittelevä henkilö taas huomaa teroitustarpeen työn etenemisessä, monesti hyväkuntoinen terä jouduttaa työtä ärhäkkää moottoriakin enemmän. Tästä syystä moottorisahan terän teroitus on hyvä hoitaa säännöllisesti.
Moottorisahan teräketjun teroitus ja tarvittavat työvälineet
Moottorisahojen terien teroittaminen onnistuu käytännössä viilojen avulla, mutta työtä voidaan helpottaa huomattavasti jos mukaan otetaan teräohjain sekä ruuvipuristin tai erillinen teräpidike. Ruuvipuristinta voidaan usein käyttää kun terää huolletaan verstaalla tai huoltotiloissa, mutta metsässä tapahtuvaa moottorisahan terän teroittamista voidaan jouduttaa erityisen teräpidikkeen avulla (voidaan kiinnittää esim. tukkiin tai kantoon). Ruuvipenkin tai teräpidikkeen ideana on pitää saha paikallaan teroituksen aikana.
Toinen lähes pakollinen apuväline on teräohjain (toimitetaan yleensä sahan mukana, mutta hankittaessa myös erikseen), joka auttaa oikean teroituskulman löytymistä. Tämän lisäksi moottorisahan teräketjun teroitus vaatii myös kaksi viilaa – sekä pyöröviilan että lattaviilan.
Moottorisahan terän teroittaminen teräohjaimen avulla
Moottorisahan teräketju teroitetaan tyypillisesti kolmessa osassa, tähän vaikuttaa terän rakenne. Vaikka usein puhutaan moottorisahan teräketjussa olevista hampaista, on yksittäinen hammaskin jaettu kahteen osaan; leikkuuhampaaseen ja syvyydensäätöhampaaseen, jotka molemmat teroitetaan erikseen. Tämän lisäksi teräketjussa joka toinen hammas on jaoteltu oikealle ja joka toinen vasemmalle. Tästä syystä terän teroittaminen on joutuisampaa kun esimerkiksi oikeanpuoleiset hampaat teroitetaan ensin, jonka jälkeen teroitetaan vasemmanpuoleiset leikkuuhampaat ja lopuksi syvyydensäätöhampaat. Teräohjainta voidaan kuitenkin käyttää apuna kaikkien hampaiden teroittamisessa.
Moottorisahan teräohjaimen ulkonäkö on hieman omanlaisena, mutta usein kyseessä on lyhyellä varrella/ulokkeella varustettu kuusion tai neliön muotoinen metallinen kappale, jossa on nähtävillä erilaisia uria ja monesti pari rullaa. Teräohjaimen päällä olevat rullat on tarkoitettu viilan kulkua helpottamaan, ja ohjaimen kyljessä olevia uria käytetään ohjaimen paikalleen asennuksessa; eli näiden toimintojen avulla voidaan nähdä miten päin teräohjainta tulee sovittaa sahan terän päälle. Teräohjaimen asennussuunta tulee myös varmistaa, monissa teräohjaimissa on nähtävillä kaksi nuolta, jotka kertovat ohjaimen asennussuunnan. Käytännössä nuolet asetetaan terän pyörimissuuntaa kohden.
Kun teroitetaan leikkuuhampaita on hyvä huomioida ettei teräohjainta useinkaan aseteta täysin kohtisuoraan terän päälle, vaan ohjaimen kyljessä olevat urat pakottavat ohjaimen noin 30 asteen kulmaan. Näin viila saadaan kulkemana oikeassa kulmassa terään nähden.
Moottorisahan teräketjun leikkuuhampaiden teroitus tehdään tyypillisesti pyöröviilalla työntävin liikkein; eli takaisin vedettäessä viila nostetaan irti terästä. Koska moottorisahan teräketjussa hampaat on jaoteltu vasemmalle ja oikealla, sujuu teroittaminen nopeammin jos teroitus tehdään puolikerrallaan, jonka jälkeen saha käännetään ja viilataan vastakkainen puoli. Kun leikkuuhampaan on saatu teroitettua voidaan viilata vielä syvyydensäätö hampaat.
Teräketjun hampaiden etumainen osa tunnetaan nimellä syvyydensäätöhammas. Kun katsot moottorisahan terän yksittäistä hammasta voit nähdä pitkulaisen mallisen leikkuuhampaan, jota seuraa u-mallinen ura, jonka edessä on syvyydensäätöhammas. Leikkuu- ja syvyydensäätöhampaan välinen korkeusero määrää pitkälti sen kuinka paljon terä leikkaa. Viilauksella tehtävän korkeuseron tulisi olla sama terän jokaisessa hampaassa.
Syvyydensäätöhammas voidaan monesti teroittaa teräohjaimen pienen varren päässä olevaa uraa käyttäen. Käytännössä ohjain painetaan kyseisen uran kohdalta terään kiinni ja säätöhammas viilataan lattaviilalla.
Terän uusiminen tai teroittaminen huoltoliikkeessä
Mikäli et itse ehdi tai osaa teroittaa moottorisahan teräketjua hoitaa huoltoliike teroittamisen varsin nopeasti ja edullisesti. On myös hyvä tiedostaa, ettei moottorisahojen teriä voi teroittaa loputtomasti – vaan viilaus syö aina hieman terää pois. Tästä syystä terät tulee myös uusia aika ajoin.