Siivous /
Pihatyöt /
Muurahaiset pihalaatat ja kivituhka
Muurahaiset pihalaatat ja kivituhka
Etenkin kesäaikaan muurahaisia näkee kulkevan erilaisten pihalaattojen ja -kivetysten saumoissa. Syynä tähän on tyypillisesti se, että pihalaattojen pohjat on tasattu hiekalla, jota on harjattu myös laattojen saumoihin. Tavalliseen hiekkaan muurahaisten on helppo kaivaa käytäviään, jolloin pihalaatoitus muodostaa muurahaisille varsin hyvät asuinolot. Mikäli muurahaiset ovat jo vallanneet pihalaatoituksen saattaa ainoiksi vaihtoehdoiksi jäädä pihalaatoituksen pohjien uusiminen tai syöttirakeen kylväminen laatoituksen saumoihin ja laattojen alle.
Kivituhka ja muurahaiset
Kivituhka on käytännössä hyvin hienojakoista kiviainesta, jota syntyy kivimurskaamojen sivutuotteena. Kivituhkassa ei siis yksistään ole yhtään mitään ainesta, jota muurahaiset karttaisivat – vaan kivituhkan käyttö perustuu pitkälti oikeiden työmenetelmien käyttöön, jolla pihalaatoituksen pohjat saadaan niin tasaisiksi ja tiiviiksi etteivät muurahaiset pysty kaivamaan käytäviään pihalaattojen alle.
Pihalaatoituksen pohjustus kivituhkalla
Kun rakennat uutta pihalaatoitusta tai uusit vanhaa pihakivetystä, kannattaa pohjatöihin panostaa. Huolellisesti tehtyjen pohjatöiden ansiosta pihalaatoitus pystyy muodossaan mahdollisimman pitkään. Paikasta riippuen pihalaatoituksen pohjatöihin voi kuulua myös routimis- ja juuriesteiden asennus ennen pohjien tasausta. Kun kivituhkaa käytetään pihakivetysten pohjana korvataan ns. asennushiekka kivituhkalla. Eli asennustavasta riippuen pihalaattojen alle tulee n. 3-10 cm kerros kivituhkaa. Laattojen alle jäävän kivituhkakerroksen tasaamiseen on syytä käyttää täryä, jotta kivituhasta saadaan tehtyä mahdollisimman tiivis. Varsin pienen raekokonsa vuoksi kivituhka saadaan täryn avulla painettua erittäin tiiviiksi ja kovaksi kerrokseksi, joka vaikeuttaa sekä rikkakasvien juurtumista, että muurahaisten käytävien rakentelua. Mikäli laattojen alle halutaan jättää tietyn paksuinen kerros kivituhkaa, voidaan työ jakaa kahteen tai kolmeen osaan. Ensin asennuspinnalle voidaan levittää esim. 5 cm kerros kivituhkaa joka tärytetään tiiviiksi. Jos täryn käytön jälkeen näyttää siltä, että kivituhkakerros on varsin ohut voidaan pinnalle levittää lisää kivituhkaa, joka tärytetään uudestaan.
Jos muurahaiset ovat aiemmin viihtyneet kyseisellä pihalaatoituksella, voidaan laattojen alle kylvää muurahaisille tarkoitettua syöttiraetta. Näin toimimalla voidaan estää mahdollisten käytävä verkostojen muodostuminen varsin tehokkaasti.
Pihakivien saumaaminen kivituhkalla
Hienorakeista kivituhkaa voidaan käyttää myös pihalaattojen saumaukseen, joka on perinteisesti tehty hienorakeisella hiekalla. Kivituhka harjataan hiekan tapaan paikalleen laattasaumoihin. Joissain tapauksissa saumoihin harjattavan kivituhkan joukkoon voidaan lisätä myös sementtijauhetta, jolloin seoksesta voidaan käyttää myös nimitystä maakuiva betoni.
Kivituhkan huomioitavat asiat
Hienon raekokonsa vuoksi kivituhkapinnasta tulee varsin tiivis maakerros, joka ei juurikaan läpäise vettä. Tämä tulee ottaa huomioon pinnan kallistumisia suunniteltaessa, jolloin sadevedet voidaan ohjata oikeaan suuntaan (pois rakennuksesta). Kivituhkan hieno raekoko aiheuttaa väistämättä myös pölyämistä, joka on hyvä ottaa huomioon asennustöiden aikana, sekä uuden pihalaatoituksen käyttöönoton yhteydessä (kivituhkaa jää helposti esim. laattojen pinnoille).
Laattasaumoihin harjattu kivituhka saattaa myös lähteä pois paikoiltaan, jos juuri viimeistelty laatoitus joutuu alttiiksi kovalle vesisateelle (saumoissa oleva kivituhka ei ole vielä ehtinyt laskeutumaan paikoilleen). Tällöin kivituhkaa nousee monesti laattojen päälle, jolloin tuhkaa voi kulkeentua kenkienpohjissa myös sisätiloihin.