valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Oksasilppurin huoltaminen

Oksasilppurin huoltaminen


Oksasilppurin vaatimat huoltotoimenpiteet eivät juurikaan poikkea monen muun pienkoneen huollosta. Markkinoilla on kahta eri toimintaperiaatetta hyödyntäviä oksasilppureita: leikkaavia ja murskaavia, joista jälkimmäinen on varsin helppohoitoinen laite. Laitteelle tehtävät huollot on syytä suorittaa aina enne laitteen käyttöä, eli kun laite on jäähtynyt edellisestä käytöstä.

Murskaavan oksasilppurin huolto
Käytön kannalta murskaavaa oksasilppuria pidetään usein lähes huoltovapaana, mutta käytännössä laite tarvitsee kuitenkin pientä ylläpitoa. Huollon yhteydessä tulee tietysti varmistaa että syöttöaukko ja hakkeen poistoaukko ovat kunnossa. Lisäksi on syytä tarkistaa että syöttöaukossa mahdollisesti oleva takaiskusuoja on kunnossa. Myös murskauksen suorittavat hampaat/terät on syytä puhdistaa huollon yhteydessä. Laitekohtaisesti kannattaa varmistaa myös tarvitseeko laitteen perustoimintoihin kuuluva peruutus-vaihde kiristystä/säätöä huollon aikana. Käyttöohjekirjaan tutustumalla voit myös varmistaa on hankkimassasi laitteessa laitekohtaisia toimintoja, jotka tulee huomioida myös huollon yhteydessä.

Leikkaavan oksasilppurin huolto
Leikkaavan oksasilppurin kohdalla tulee huomioida myös suuaukkojen ja takaiskusuojan kunto, sekä laitteesta löytyvien terien kunto. Leikkaavan oksasilppurin teriä voidaan teroittaa samalla tavalla kuin muidenkin terällä varustettujen pihakoneiden teriä. Tyypillisesti terien teroitukseen suositellaan käytettäväksi lattaviilaa; teriä voi teroittaa myös rälläkällä tai smirkelillä, mutta näiden laitteiden käyttäminen vaatii osaamista (osaamattomissa käsissä terä pilaantuu).

Polttomoottorilla varustetun oksasilppurin huolto
Polttomoottorilla varustetun oksasilppurin huollossa tulee kiinnittää huomiota myös silppurin moottorin ilman ja polttoaineen saantiin. Laitteen ilmanottoaukot tulisi olla avoimina ja moottori tulisi olla puhdas pölystä ja irtoliasta kun laitetta ryhdytään käyttämään. Myös laitteen ilmansuodatin tulee tarkastaa säännöllisesti. Laitteen polttoainejärjestelmä tulee myös käydä läpi halkeamien ja vuotojen varalta (tankki, korkki ja polttoaineletku). Laitteen mukana tulleesta käyttöohjeesta kannattaa myös selvittää löytyykö laitteesta muita toimintoja, jotka tulee huomioida huollon yhteydessä.

Sähköllä toimivan oksasilppurin huoltaminen
Sähköllä toimivan oksasilppurin huoltoon liittyy ilman ja virran saannin suhteen samat toimenpiteet. Moottorin ilmanvaihdon tulisi olla kunnossa ja laitteen virtajohdoissa ei saisi esiintyä murtumia tai halkeamia. Myös laitteessa olevat suodattimet on syytä tarkistaa säännöllisesti. Laitteen ohjekirjasta selviää mitä valmistaja-/laitekohtaisia toimenpiteitä laitteelle tulee suorittaa huollon yhteydessä.

Koneviat ja laitteessa esiintyvät sähköviat kannattaa huollattaa kyseisen merkin tai maahantuojan valtuuttamassa huollossa.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.