valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Öljylämmityksen huoltaminen – öljykattilan ja polttimen huolto

Öljylämmityksen huoltaminen – öljykattilan ja polttimen huolto


Monet öljylämmityksen ja öljykattilan huoltoon liittyvät asennus- ja huoltotyöt ovat luvanvaraisia, joten varsinaiset huoltotyöt on aina suositeltavaa teettää osaavalla ammattilaisella. Monesti huoltotoimien luvanvaraisuus on kytketty myös järjestelmän takuuseen, jonka vuoksi kokemattoman kuluttajan ei siis kannata lähteä puhdistamaan öljykattilaa itse, vaan työ on suositeltavaa teettää kyseiseen järjestelmään erikoistuneella huoltoliikkeellä – – jolloin kuluttaja voi tyypillisesti hyödyntää myös työstä saatavan kotitalousvähennyksen.

Kannattaako öljylämmitystä huoltaa vai vaihtaa toiseen järjestelmään?
Toimivaa öljylämmitystä ei välttämättä kannata vaihtaa maalämpöön tai muihin uusiin lämmitysratkaisuihin – mikäli järjestelmän käyttöikää on vielä jäljellä, eikä edessä häämötä järjestelmän täysremontti. On hyvä huomioida, että myös öljylämmityksen energiatehokkuutta ja laitteiden toimintoja kehitetään jatkuvasti. Nykyaikainen öljylämmitysjärjestelmä pystyy hyödyntämään lämmitysöljyn sisältämän energian jopa 95 prosenttisesti. Monissa talouksissa on voitu tehostaa lämmitysjärjestelmän energiankäyttöä jopa 20-30%, pelkästään uuden öljykattilan hankkimisella ja lämpösäätöjen tarkastuksella. Tästä syystä laitteiden ajantasaistamiseen ja huoltoon kannattaa panostaa.

Öljylämmityksen ja öljykattilan huolto
Uuden öljykattilan ensimmäinen huolto tulee tyypillisesti eteen noin 5000 kulutetun litran jälkeen (tai kahden käyttövuoden jälkeen). Koska omakotitalon laskennallinen öljynkulutus on tyypillisesti noin 2000-3000 litran välissä (vuositasolla), olisi ensimmäinen huolto öljykattilalle edessä noin kahden vuoden päästä. Tämän jälkeen öljykattila on suoritettavaa puhdistaa kerran vuodessa, joissain tilanteissa vanha öljykattila saattaa tarvita puhdistuksen jopa tätä useammin. Savuhormi puolestaan suositellaan nuohottavaksi kerran vuodessa, normaalin nuohouksen yhteydessä.

Öljykattilan keskimääräinen käyttöikä on tilastojen mukaan noin 25-30 vuotta. Säännöllisesti huolletulla järjestelmällä näihin käyttöikäodotteisiin on myös mahdollista päästä.

Öljylämmityksen huolto: poltin
Polttimessa ilmenevät viat aiheuttavat tyypillisesti polttimen sammumisen tai heikentävät palamisen laatua. Sammunut polttimo on yleensä havaittavissa järjestelmän merkkivaloista, tai viimeistään lämpötilan laskemisena. Muut polttimeen liittyvät viat voidaan joissain tapauksissa havaita myös laitteen käyntiäänen muutoksesta. Polttimeen tulleet viat johtuvat hyvin usein laitteen suuttimesta; jolloin ratkaisuna on yleensä suuttimen puhdistus tai vaihto uuteen.

Polttimen huollon aikana sekä itse polttimen että suuttimien kunto tarkastetaan ja suuttimet puhdistetaan tai vaihdetaan tarvittaessa. Polttimon huoltoon kuuluu myös liekkivahtien puhdistus ja toimivuuden tarkastus. Polttimen keskimääräinen käyttöikä on (valmistajasta riippuen) noin 10-15 vuotta, joten säännöllisesti tehtäviin huoltoihin kannattaa siis panostaa. Polttimoon liittyvät huollot on aina suositeltavaa teettää huoltoliikkeellä, joka on erikoistunut käytössäsi olevaan lämmitysjärjestelmään. Tämä on joissain tilanteissa edellytyksenä myös järjestelmän takuun säilymiselle.

Öljylämmityksen huolto ja polttoöljyn valinta
Jos öljylämmitykseen tullutta häiriötä ei voida paikantaan öljykattilaan tai polttimeen – on erittäin mahdollista, että ”vika” voi löytyä käytettävästä öljystä. Joissain kiinteistöissä öljylämmitystä ei käytetä myöhäisen kevään jälkeen lainkaan – tämä on joissain tilanteissa aiheuttanut ongelmia syksyisin (kun lämmitystä käynnistellään uudelleen), mikäli käytetyn polttoöljyn ns. bio-osuus on ollut suuri. Yleensä bio-osuuksien (oletetusti) aiheuttamilta ongelmilta voitaisiin välttyä käyttämällä järjestelmää myös kesäaikaan. Mikäli käyntirytmitykseen ei voida tehdä muutoksia, tulisi käyttää öljyä, jonka bio-osuus on mahdollisimman pieni.

Toinen melko helposti vältettävä ongelma liittyy kesälaatuiseen polttoöljyyn. Talvea vasten öljysäiliöstä tulisi löytyä talvikäyttöön soveltuvaa lämmitysöljyä, sillä kesälaatujen pakkasenkesto rajoittuu vain pariin pakkasasteeseen. Öljylaatuun liittyvät ongelmat ovat helposti vältettävissä kun öljytilausta tehdessä varmistetaan, että toimitettava öljy on pakkasen kestävää.Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.