valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Milloin ja miksi omenapuun leikkaus tehdään?

Milloin ja miksi omenapuun leikkaus tehdään?


Omenapuun leikkaaminen tehdään kevät talvella sään ollessa vielä pakkasella. Omenapuu leikataan, jotta se tuottaisi paremmin satoa; samalla voidaan ohjata omenapuun kasvua toivottuun suuntaan. Liian tiheään kasvavat oksat keräävät helpommin erilaisia kasvitauteja; lisäksi liian tiheästi kasvavat oksat ovat haitaksi myös omenapuun tuottamalle sadolle.

Omenapuun leikkaus – mitä oksia leikataan
Omenapuusta leikataan pois: vaurioituneet, liian tiheässä tai liian jyrkässä kulmassa kasvavat oksat. Myös liian matalalla kasvavat oksat voi olla viisasta leikata pois, sillä ne ovat usein nurmikonleikkuun tiellä. Omenapuuta onkin syytä tarkkailla ja katsella monelta erikulmalta ennen leikkaamista, jotta omenapuu saadaan harvennettua oikein – leikkauksen ideana on pitää omenapuu ilmavana ja kasvattaa puun vahvoja oksia.

Omenapuu leikkaus – vaurioituneet oksat
Vaurioituneet oksat poistetaan aina ensimmäisenä omenapuun leikkauksen yhteydessä. Vaurioituneet oksat poistetaan mahdollisimman tyvestä; normaali oksakaulus on kuitenkin syytä jättää. Vaurioituneiden oksien poisto on myös hyvää harjoitusta varsinaiseen leikkuuseen.

Jos poistat omenapuusta paksumpaa/vanhempaa oksaa, katkaise oksa kahdessa osassa. Jaa oksa ensin silmämääräisesti kolmeen tai neljään osaan; ensimmäisessä leikkauksessa tulisi poistaa noin 2/3 tai 3/4 oksasta. Tällä toimenpiteellä pyritään estämään oksan repeäminen tyvestä. Oksan ylä- ja alapinnoille voidaan aluksi tehdä muutaman sentin syvät sahaukset; sahauksia ei tehdä ylä- ja alapinnoille täsmälleen samaan kohtaan vaan esimerkiksi noin 5 cm etäisyydelle toisistaan, näin estetään oksan repeäminen. Toinen sauhaus/leikkaus tehdään suoraan oksakauluksen kohdalta. Toisen leikkauksen kohdalla oksan repeäminen on epätodennäköisempää, koska oksa on massaltaan pienempi.

Omenapuun leikkaaminen – työtavat
Leikkausjäljen tulisi olla aina mahdollisimman siisti ja tasainen. Vältä siis oksien repimistä, ja tasoita leikkausjäljet/repeytymät tarvittaessa veitsellä. Omenapuun leikkauksessa tarvittavat välineet riippuvat leikattavien oksien paksuudesta ja sijainnista. Korkealla sijaitsevat oksat saadaan leikattua siististi pitkävartisella oksasaksilla.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.