valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Oreganon kasvatus onnistuu myös kotioloissa

Oreganon kasvatus onnistuu myös kotioloissa


Oregano on yrttikasvi josta käytetään myös nimitystä mäkimeirami. Oregano on varsin yleisesti käytetty yrtti, joten ruuanlaiton ystävien kannattaa kokeilla myös oreganon kasvattamista itse. Näin toimimalla tuoretta oreganoa on saatavilla kesä ja syyskauden aikana.

Oreganon kasvatus – idätys
Oreganon kasvatuksen idätysvaihe on syytä aloittaa jo maaliskuun aikana. Idätys tehdään sisätiloissa (normaalissa huoneenlämmössä), kylvämällä oreganon siemenet kasvualustaan. Käytettävästä siemenlajikkeesta riippuen kylvämistiheys ja –syvyys saattavat vaihdella, joten lue kylvämisohjeet tarkkaan pussin päältä. Oreganon idätysvaiheessa kasvualustaksi riittää tavallinen kukkamulta; mahdolliset ravinteet ja kalkit tulee lisätä vasta taimien harvennuksen/istutuksen yhteydessä.

Idätyksen aikana oregano ei tarvitse paljoa valoa, usein suositellaan että oreganon idätys tehdään pimeässä. Jos laitat oreganoa itämään esimerkiksi kahteen eri kasvualustaan, voit viedä toisen pimeään ja toisen hieman valoisampaan paikkaan. Valoisampi paikka voi olla esimerkiksi ikkunapöytä, johon paistaa aamuaurinko (kylvö saa silti valoa vain muutaman tunnin päivässä).

Idätys vaiheessa kasvualustan mullan tulisi olla hieman kosteaa, mutta ei märkää. Tästä syystä kastelussa kannattaa käyttää apuna suihkupulloa. Näin toimimalla voidaan varmistaa ettei kasvualusta muutu liian märäksi, eivätkä esiin tulleet idut katkeile.

Kun oreganon idut ovat kasvaneet pieniksi taimiksi, tulee ne harventaa ja siirtää kasvamaan isompiin ruukkuihin. Tässä vaiheessa mullan sekaan voidaan jo lisätä hieman hiekkaa.

Oreganon kasvatus – taimet
Oreganon taimet eivät juuri siedä pakkasta, tämä on hyvä muistaa vaikka istuttaisi oreganot kasvihuoneeseen tai parvekkeelle. Avomaalle istutettaessa oreganon taimet tulee viedä vasta kun pakkasöitä ei enää ole. Lajikekohtaisia eroja saattaa toki olla, joten pussissa olevat kasvatusohjeet kannattaa tarkistaa tältäkin osin.

Oregano kasvatus onnistuu parhaiten hieman hiekkaisessa maaperässä (mullan ja hiekan sekoitus). Maaperän happamuuden mukaisesti kasvupaikkaa voidaan myös kalkita kevyesti.

Oreganon talvehtiminen
Oregano on monivuotinen kasvi, joka talvehtii ongelmitta myös Suomessa. Talven aikana lakastuneet varret voidaan keväällä leikata noin 5-6 cm mittaisiksi, näin toimimalla nopeutetaan oreganon toipumista talvesta. Leikkaaminen on syytä suorittaa istutuksen kanssa samoihin aikoihin, eli vasta kun pahimmat pakkasyöt ovat takana.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua