valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Oven saranoiden säätö ja öljyäminen auttaa narinaan

Oven saranoiden säätö ja öljyäminen auttaa narinaan

oven saranan säätö
oven saranan säätö ja öljyäminen poistaa narinat

Oven saranat narisevat yleensä – saranasta riippuen – väärin tehdyn säädön tai rasvauksen puutteen vuoksi.
Säätöjen ja rasvauksen tarvetta on helppo arvioida kun selvittää ensin minkä tyyppisestä saranasta on kyse. Käytännössä kakki oven saranat koostuvat kahdesta osasta – oven karmiin kiinnitettävästä osasta (saranan alempi osa) ja itse oveen kiinnitettävästä osasta (ylempi osa); vanhemmissa saranoissa – saranan alempi osa sisälsi pystytapin, jonka varassa oveen kiinnitettävä sarana kääntyi – uudemmissa saranoissa kyseinen pystytappi on korvattu säädettävällä ruuvilla. Useimmin oven saranoiden narinat johtuvat juuri saranan osien kohtaamiskohdan väärästä säädöstä tai rasvauksen puutteesta; jolloin saranan osat pääsevät hankaamaan toisiaan vasten kun ovea avataan tai suljetaan.

Oven saranoiden säätäminen
Mikäli kyseessä on uudempi niin sanottu säädettävä sarana, tulisi varmistaa etteivät saranan ylä- ja alaosa pääse ottamaan toisiinsa kiinni – mikäli osat ottavat toisiinsa kiinni johtuu saranan narina näiden kahden osan keskinäisestä hankauksesta. Ongelma on helposti korjattavissa oven saranan säätämisellä, joka tapahtuu yleisimmin saranan päällä olevan säätöruuvin (kuusiokolo) avulla. Monissa saranoissa säätöruuvin suojana on irrotettava korkki tai muu vastaava suoja, joten säätöruuvia ei välttämättä näy aivan ensimmäisellä vilkaisulla. Saranan säädön ideana on luoda saranan osien väliin hyvin pieni rako, jolloin saranan osat eivät enää hankaa kiinni toisiinsa – ja saranan nariseminen lakkaa. Saranan säädöllä luotavan raon ei tarvitse olla edes yhden millien korkuinen; pääasia on että saranan ylä- ja alaosa ovat irti toisistaan. Oven kannalta on usein parasta, jos saman oven kaikissa saranoissa käytettäisiin samoja säätöjä (tarkista kaikkien saranoiden säädöt samalla kertaa).

Oven saranan öljyäminen
Vanhemmissa – ilman säätöruuvia olevissa – saranoissa puolestaan öljyäminen poistaa saranan narinat.
Oven saranan öljyämisen kannalta olisi parasta jos ovi voidaan nostaa pois saranoiltaan työn ajaksi, mutta useimmin öljyäminen voidaan tehdä kun ovat nostetaan hieman ylöspäin – tarkoitus on ”tunkata” avoinna olevaa ovea sen verran ylöspäin, että oven karmissa kiinni olevan saranan ns. saranatappi alkaa näkyä. Huomioithan että kyseistä tunkkausta/oven nostoa ei tule suorittaa mikäli ovessa on selkeä säätöruuvi / kyseessä on säädettävä sarana. Tämän jälkeen saranatappi voidaan öljytä kokonaan; rasvaa tulisi saada erityisesti saranatapin juureen/alaosaan. Oven saranan öljyämisessä kannattaa käyttää vaseliinin tyyppistä jäykempää rasvaa, sillä juoksevat öljyt ja sprayt tahtovat valua nopeasti pois saranatapista.

Vuokralla tai taloyhtiössä asuvan ei kannata suorittaa ulko- tai väliovien säätöjä ja rasvauksia omin nokin, vaan aluksi kannattaa ottaa yhteyttä isännöitsijään sillä monissa taloyhtiöissä kyseiset työt kuuluvat huoltoyhtiölle.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua