Siivous /
Pihatyöt /
Pihakaivon puhdistaminen
Pihakaivon puhdistaminen
Pihakaivon puhdistus auttaa pitämään pintavedet poissa kaivosta ja vedenottolaitteet kunnossa. Tästä syystä pihakaivon puhdistaminen tulisi pitää mielessä ja suunnitella huolellisesti jo kaivon teko vaiheessa. Myös kaivon sijainnilla on oma merkityksensä kaivon puhdistukseen – kaivon tulisi sijaita paikassa jossa likavedet eivät pääse valumaan maakerrosten läpi kaivoon – oikein valitun sijainnin ansiosta pihakaivon puhdistus on helpompaa ja kaivossa oleva vesi pysyy käyttökelpoisena. Runsasvetisille kaivoille (vaikeasti tyhjennettävä pihakaivo) sekä helposti tyhjennettäville kaivoille on olemassa omat puhdistustoimenpiteensä.
Vaikeasti tyhjennettävän pihakaivon puhdistaminen
Runsasvetisellä alueella sijaitsevaa pihakaivoa pidetään yleisesti vaikeasti puhdistettavana – sillä kaivoon tulee tasaisesti uutta vettä, jolloin kaivon tyhjennys pumppaamalla on varsin haastavaa. Vaikeasti tyhjennettävän kaivon puhdistus voidaan tehdä käyttämällä apteekeista saatavaa vetyperoksidia, joka hajoaa hapeksi ja vedeksi.
Kaivon puhdistus vetyperoksidilla
Jos pihakaivon puhdistukseen käytetään kemiallisia aineita, tulee kyseisten tuotteiden käyttöohjeet ja käyttöturvatiedotteet lukea tarkoin ennen aineiden käyttämistä. Kyseisten aineiden annostelu suoritetaan yleensä suhteutettuna kaivossa olevan veden määrään (x grammaa puhdistusainetta kuutiota kohden), joten kaivon tilavuudesta on syytä olla selvä käsitys.
Vetyperoksidi käsittely jättää kaivoveteen hajun ja maun, joka häviää muutamassa päivässä. Kaivon puhdistus vetyperoksidilla aiheuttaa luonnollisesti muutaman päivän mittaisen katkon kaivon käyttöön, sillä puhdistusainetta sisältävää vettä ei luonnollisesti ole tarkoitettu käytettäväksi (ei pesuvetenä tai eikä juomavetenä).
Helposti tyhjennettävän pihakaivon puhdistus
Helposti tyhjennettävällä kaivolla tarkoitetaan pihakaivoa, jossa olevat vedet saadaan pumpattua pois suhteellisen nopeasti – ja joka pysyy kuivana vähintään päivän pumppauksen jälkeen (mahdollistaa puhdistus työn). Helposti tyhjennettävän pihakaivon puhdistaminen aloitetaan yleensä kaivon tyhjentämisellä vedestä. Mikäli kaivossa olevaa vettä voidaan käyttää esim. kasteluvetenä tai auton pesuun kannattaa mahdollisimman paljon vettä pumpata vaikka tynnyreihin, jolloin vältytään veden juoksuttamiselta maahan.
Tyhjäksi pumpattuun kaivoon tulee ensin laskea tikkaat; käytettävien tikkaiden tulee olla niin pitkät että tikkaille päästään astumaan helposti kaivon suuluukusta. Lisäksi työn suorittajan on hyvä kiinnittää itseensä turvaköysi, mahdollisten putoamisten varalta. Jotta pihakaivon puhdistus tuottaisi toivotun lopputuloksen tulisi kaivoon saada myös riittävästi valoa; tikkailla työskenneltäessä taskulamput eivät ole kovinkaan käteviä, joten valaistus tulisi hoitaa esim. otsalampuilla (jolloin molemmat kädet jäävät vapaiksi). Valaistusta suunniteltaessa tulee tietysti muistaa että kaivo on kostea paikka, joten paristokäyttöiset (kosteudelta suojatut) valaisimet ovat aina suoraan verkkovirtaan kytkettyjä valaisimia parempi ratkaisu.
Kun tikkaat on saatu laskettua kaivoon aloitetaan pihakaivon puhdistaminen harjaamalla kaivon seinämät puhtaiksi. Tämän jälkeen kaivon renkaiden välisaumat on hyvä tiivistää sementtilaastilla. Näin ehkäistään pintavesien pääsy kaivoon. Lopuksi kaivon pohjalle kertynyt liete on vielä syytä poistaa, ja tilalle kannattaa laittaa n 20 cm paksuinen kerros soraa. Lopuksi vedellä täyttynyt kaivo voidaan vielä käsitellä natrium- tai kalsiumhypokloriittilla.
Tarkempia tietoja kemiallisten aineiden käytöstä ja saatavuudesta, kannattaa tiedustella kunnan/kaupungin ympäristön- ja terveydensuojelusta vastaavilta henkilöiltä. He tuntevat parhaiten esimerkiksi
veden kovuuden ja laadun alueella, ja osaavat kertoa onko kemialliselle käsittelylle tarvetta. Samalla kannattaa myös tiedustella mahdollisuutta kaivoveden laadun määritykseen (laadun määrityksen käytännöt vaihtelevat paikkakunnittain; työn hoitaa usein vesilaitos).