valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Pihakivien käyttö sisääntuloissa ja ajoalustoilla

Pihakivien käyttö sisääntuloissa ja ajoalustoilla


Helppohoitoisuutensa vuoksi pihakivillä voidaan päällystää kaikki pihan kulkureitit, mukaan lukien sisääntulot ja ajoalustat. Kivellä päällystetty pinta on helposti puhdistettavissa joko harjaamalla tai puhaltamalla, joka vähentää pihatöiden vaatimaa ajallista panostusta. Kun pihakiviä asennetaan sisääntulojen, ajoalustojen ja autotallien eteen tulee kuitenkin huomioida muutamia seikkoja.

Maan painuminen

Etenkin autotallien edustoille ja ajoalustoille asennettavien pihakivien kohdalla tulee huomioida auton painon vaikutus. Kun autoa ajetaan talliin ja peruutetaan ulos tallista, kohdistuu pihan tiettyyn kohtaan huomattavasti enemmän rasitusta. Ajan myötä auton massan tuoma rasitus aiheuttaa helposti maaperän painumista (laatoituksen alle tehdyt sorakerrokset tiivistyvät), jolloin laatoitukseen painuu selvät ajourat. Nämä urat saavat laatoituksen helposti irvistelemään ja liikkumaan paikoiltaan.

Edellä mainittujen ajourien syntyä voidaan ehkäistä pohjatöiden avulla. Käytännössä laatoituksen alle jäävän maa- ja sora-aineksen tulisi olla niin tiivistä, ettei maa-aines painu kokoon auton massan vaikutuksesta. Ajoalustojen kohdalla sorakerrosten tiivistys tehdään monesti ohuina kerroksina, jolloin voidaan varmistaa kivetyksen alle jäävän maa-aineen tiiveys.

Sopivien pihakivien valinta

Maa-ainesten lisäksi myös ajoalustoille valittava pihakivi joutuu koville auton massan vuoksi. Yleisesti ajorampeilla ja sisääntuloissa suositellaan käytettäväksi paksua ja kovaa pihakiveä, jonka kulutuksen kestävyys on hyvää. Pihakivivalmistajat suosittelevat yleisesti vähintään 80 mm kiven käyttöä ajoalustoilla.

Ajoväylän suunnittelu

Piha-alueita suunniteltaessa halutaan yleensä varmistaa, että autolla on mahdollista päästä oven lähelle esimerkiksi hätätapauksia tai huoltoajoa varten. Näitä tilanteita varten ajoalustan tulisi riittävän leveä (mieluiten 2.5 – 3 m). Riittävällä leveydellä voidaan helpottaa ajoväylän käyttöä, etenkin tilanteissa, joissa tavaraa tuodaan ovelle esim. pakettiautolla – jolloin ajoneuvon vaatiman tilan lisäksi tarvitaan myös työskentely tilaa.

Pihakivien puhdistaminen

Sisäänajoja ja ajoalustoja suunniteltaessa on hyvä tiedostaa, että autosta voi välillä valua pihakivien päälle myös öljyä, joka saattaa aiheuttaa kiveen pienen värjäytymän. Öljytahra voidaan tuoreeltaan imeyttää paperiin/kankaaseen tai vaikka sahanpuruihin – tärkeää on ettei tahraa hangata imeytyksen aikana, jolloin tahra helposti vain leviäisi. Jo kuivumaan päässeitä tahroja voidaan yrittää poistaa kuumalla vedellä ja emäksisellä pesuaineella, joka on suunniteltu rasvaisen lian poistoon vettä sietäviltä pinnoilta.

Ajoalustan teettäminen

Mikäli et ole täysin varma miten ajoväylän tai ajoalustan teettäminen suoritetaan pihallasi tai et omista työssä tarvittavia laitteita, ota yhteyttä piharakentamiseen erikoistuneeseen yritykseen. Kyseisillä yrityksillä on käytössään työssä tarvittavat laitteet, lisäksi he osaavat neuvoa myös sopivien pihakivien valinnassa.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.