valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Pihakivien käyttö viheralueiden yhteydessä

Pihakivien käyttö viheralueiden yhteydessä


Pihamaalle tehtäviä istutuksia ja pieniä viheralueita voidaan maisemoida ja nostaa maantasolta ylös pihakivien avulla. Kivien käyttö mahdollistaa esimerkiksi istutusalustojen luonnin muuten haastaville rinnetonteille. Huolella ladottu kivetys varmistaa etteivät istutusmullat valu rinteeseen kovienkaan vesisateiden aikaan. Ohessa muutamia huomioita pihakivien käytöstä viheralueilla.

Suodatinkankaan käyttö

Koska pihakivillä tehtävää reunusta ei varsinaisesti muurata umpeen on reunuksen sisäpuolelle usein hyvä asentaa erillinen suodatinkangas, jonka tehtävänä on estää juurakoiden tunkeutuminen istutusalustaan (ulkoapäin), sekä varmistaa etteivät istutusaltaan kasvit lähde rönsyilemään alueen ulkopuolelle. Suodatinkankaita on saatavilla nykyään lähes jokaisesta rautakaupasta ja pihatarvikemyymälästä. Istutusalueiden lisäksi ns. juurisuojaa tai suodatinkangasta voidaan käyttää myös kulkuväylien ja nurmikon rajaamiseen toisistaan; jolloin nurmikon juurakko ei ala levittäytymään kulkuväylän laatoituksen alle.

Istutusalueiden reunustaminen
Pihakiviä voidaan käyttää myös pihamaalle tehtävien kukkapenkkien ja istutusalueiden reunustamiseen. Tätä toimenpidettä ei tarvitse tehdä pelkästään kukkapenkin ulkonäön kohentamiseksi, vaan reunustamisen avulla istutusalustaan voidaan luoda lisää istutussyvyyttä. Lisäksi reunustaminen mahdollistaa myös edellä mainitun suodatinkankaan käytön (juurieste saadaan nostettua istutusalueen reunoille asti), joka helpottaa istutusalueen ylläpitoa. Reunan luominen istutusalueen ympärille myös varmistaa, etteivät kuorikkeet ja istutusmullat varise kulkuväylille, jolloin multaa ei kulkeennu jaloissa terassille tai sisätiloihin.

Pihakivien muotoilu

Viher- ja istutusalueiden ympärille tulevia reunakiviä joudutaan välillä muotoilemaan, jotta reunus saadaan istumaan pihan yleisilmeeseen. Monet pihakivien valmistajat tarjoavat kaariladontaan sopivia kiviä osana valikoimaansa, joitain kiviä taas voidaan joutua muotoilemaan paikan päällä, jotta ladonta saadaan suoritettua. Kivien kulkien muotoilu onnistuu yleensä kulmahiomakoneeseen kiinnitettävällä timanttilaikalla; kivien leikkaaminen taas tehdään tyypillisesti erillisellä kivileikkurilla (puhekielessä ns. kivigiljotiini), joka yleensä vuokrataan.

Pihakivien muotoilu on hieman sotkuista ja aikaa vievää puuhaa, joten kivien muotoilu kannattaa pitää minimissään jos vain mahdollista. Lisäksi liian kovin ottein tehty kivien muotoilu voi vaurioittaa tai halkaista pihakiven käyttökelvottomaksi. Nämä seikat onkin hyvä huomioida jo kiviä hankittaessa.

Reunusten teko ammattilaisten toimesta

Mikäli et omista reunusten teossa tarvittavia taitoja ja työkaluja, ota yhteyttä piharakentamiseen ja pihakiviin erikoistuneeseen yritykseen. Kyseisillä yrityksillä on käytössään käytännön taidon lisäksi myös työssä tarvittavat laitteet ja he osaavat neuvoa myös sopivien pihakivien valinnassa.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.