valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Pihakivien asennusohje

Pihakivien asennusohje


Pihakivien asennus on hyvin suoritettujen pohjatöiden jälkeen suhteellisen helppoa, eikä välttämättä vaadi (asennuspaikasta riippuen) kalliiden erikoislaitteiden käyttöä. Tästä syystä pihakivetyksen asennuksesta suoriutuu jokainen perus piharakennustaidot omaava henkilö. Ohessa muutamia pihakivien asennukseen ja ladontaan liittyviä huomiota.

Pihakivien asennushiekka ja kivituhka

Pihakiviä ei suositella asennettavaksi sepelin tai nurmikon päälle, vaan tasoitetun ja tarpeen vaatiessa myös ruotimissuojatun maakerroksen päälle, jonka ylimmäksi kerrokseksi on levitetty ja tasattu noin 3-5 cm kerros erillistä asennushiekkaa. Asennushiekan reakoko on yleensä 0-8 mm.. Toisinaan asennushiekan sijasta voidaan käyttää myös vielä hienorakeisempaa kivituhkaa.

Pihakivien asennus ja työn aloittaminen

Varsinainen pihakivetyksen asennus aloitetaan aina niin sanotusti kiinteän reunan puolelta, joka voi tarkoittaa rappusta, kivijalkaa tai asennusta rajaavaa reunakiveä. Ensimmäisten asennettujen pihakivien jälkeen asentajan tulisi työskennellä aina asennetulta kivetykseltä käsin. Näin toimimalla varmistetaan, ettei asennushiekkaa tarvitse tasoittaa kesken pihakivien asennuksen.

Kivien ladontamalli riippuu aina hieman käytetystä pihakivestä. Betonisia laattoja voidaan latoa paikoilleen useilla eri ladontamalleilla, liuskekiviä taas joudutaan yleensä hieman sommittelemaan halutun ilmeen löytämiseksi. Perinteisesti pihakivet ladontaan vieritysten ilman erillistä saumamerkkiä tai -lankaa, jolloin kivi hakee paikkansa ajan myötä. Pihakivien asentajan on kuitenkin hyvä varmistaa vierekkäiset pihakivet uppoavat yhtä syvälle asennushiekkaan, jolloin kivien välille ei synny korkeuseroja, eivätkä yksittäiset kivet irvistä kivetyksestä.

Linjalangan käyttäminen

Pihakivetyksen ulkoreunojen suoruutta voidaan tarkkailla haluttuun linjaan asennetavalla linjalangalla. Linjalanka on voi olla esim. kahden kepin väliin pingotettu naru jonka avulla voidaan silmämääräisesti nähdä ulkoreunan suoruus (toimiakseen langan asennuslinjan tulee olla täysin suora). Asennuslinjojen suoruutta on tarpeellista tarkkailla jo työvaiheessa, sillä jälkikäteen linjan korjaaminen ei onnistu ilman pihakivetyksen osittaista purkamista. Käytännössä esimerkiksi suorakaiteen muotoisen pihakivetyksen linjoja voi vääristää se, että laattasaumat ovat paksummat laatoituksen toisessa päädyssä ja ohuemmat toisessa päädyssä.

Reunakivet ja tuet

Pihakivetyksen reunoille on aina suositeltavaa asentaa erilliset reunakivet tai muut reunatuet, jotka estävät kivetyksen liikkumisen ja purkaantumisen. Reunatuet ja kivet asennetaan tyypillisesti aina viimeisenä, kun asennetun kivetyksen suoruus on tarkastettu.

Saumahiekan käyttäminen

Valmiin kivetyksen päälle levitetään lopuksi niin sanottu saumahiekka, joka harjataan kivetyksen päällä edestakaisin – kunnes pihakivien saumat ovat täyttyneet asennushiekasta. Käytettävän saumahiekan reakokoon on hyvä kiinnittää huomiota. Jos hankkimiesi pihakivien saumaväliksi on ilmoitettu esim. alle kaksi milliä, tulee saumahiekan olla hyvin hienorakeista, jotta hiekka saadaan harjaamalla saumaväleihin. Tästä syystä myös hienorakeisen kivituhkan käyttö on yleistynyt.

Pihakivien asennus ammattilaisten toimesta

Monet remontti- ja piharakennusyritykset tarjoavat pihakivien asennusta myös palveluna. Eli mikäli et ole täysin varma miten pihakivien asennuksessa toimitaan, voit tilata palvelun yritykseltä. Yrityksillä on tyypillisesti käytössään kaikki työssä tarvittavat laiteet, jolloin vältyt myös laitteiden ostolta tai vuokraamiselta.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.