valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Pihalaattojen ja terassin routiminen

Pihalaattojen ja terassin routiminen


Routiminen on maapinnassa talvenaikana tapahtuvaa pintamuutosta, joka käytännössä johtuu maanpinnassa olevan veden jäätymisen aiheuttamista tilavuuden muutoksista. Käytännössä routiminen voi työntää maanpinnassa olevia kiviä tai savipaakkuja ylemmäs, jonka seurauksena esimerkiksi pihakivetyksen pinta saattaa talven jälkeen näyttää aaltoilevalta. Joissain tilanteissa pihalaattojen routiminen ei ole pysyväilmiö, vaan pihalaatat saattavat palata alkuperäisille paikoilleen kevään edetessä ja maan pinnan sulaessa jäästä. Toisinaan routiminen taas voi saada aikaan pysyviä pintamuutoksia tai suoranaisia vaurioita, jonka vuoksi routimiseen on syytä varautua erilaisia pihakivetyksiä ja terasseja rakennettaessa.

Terassin routiminen
Mikäli terassin pohjana käytetään maanpinnasta ylösnostettua laudoitusta (laudoitus nostetaan esim. jakojen varaan), saattaa terassin routiminen aiheuttaa pohjalautojen vääntymistä tai suoranaista lautojen halkeamista (jos routa nostaa esimerkiksi terassin yhtä kulmaa ylös ja laskee vastakkaista kulmaa). Tästä syystä myös maanpinnasta ylös nostettujen terassien pohjien tekemiseen on syytä kiinnittää huomioita. Sekä pihalaattojen että terassien pohjaratkaisuja mietittäessä on hyvä huomioida, että routa voi Suomen oloissa ylettyä maanpinnasta jopa 200 cm syvyyteen asti – – eli pelkällä pintamaan poistolla ja tasoittamisella ei juurikaan selvitä, kun kyseessä on routiva piha.

Terassin ja pihakiveyksen pohjatyöt
Aivan kahden metrin kuoppia pihalle ei tarvitse terassia varten ryhtyä kaivamaan, vaan monesti riittää että maa-ainesta poistetaan noin 40-50 cm syvyyteen asti (syvyys riippuu alueesta ja toteutettavasta ratkaisusta). Kun kaivetun kuopan pohja on tasattu asennetaan kuopan pohjalle niin sanottu routalevy eli routasuoja. Tämän levyn päälle tulee tyypillisesti 40 cm kerros soraa tai mursketta, ja tämän päälle 5-10 cm kerros asennushiekkaa. Toimintamallin ansiosta voidaan yleisesti varmistaa, etteivät pintamaassa olevat kivet ja savipaakut ala routimaan talvipakkasilla, ja pilaa pihakivetystä.

Routimisen lisäksi pihakivetyksien pintaa voivat muokata myös kivetyksen alle työntyvät puun juuret. Puiden juurien ongelmana on se, ettei juuria välttämättä edes havaita pohjatöiden aikana – eikä juuria aina voida poistaa ilman että puulle koituisi vahinkoa. Näissä tilanteissa kiinteistönomistajan täytyykin usein valita puun tai pihakivetyksen välillä.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.