valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Katekangas helpottaa pihan hoitoa

Katekangas helpottaa pihan hoitoa


Maisemointikangas eli toiselta nimeltään katekangas on istutusalueen pohjalle levitettävä terminen kuitukangas (yleensä valmistettu polypropeenikuidusta). Katekankaan paino on tyypillisesti vain yksi neljäsosa (tai puolet) juuriesteen painosta, mutta kankaan vetolujuus on silti varsin hyvä. Yleisin syy maisemointikankaan käyttöön on rikkakasvien kasvun estäminen.

Miten maisemointikangas asennetaan

Katekangas asennetaan istutusalueen pohjalle, joko pihaa rakennettaessa tai istutusalueita uudistettaessa. Eli tarvittaessa istutusalue tyhjennetään kasveista (juurineen) ja alueen maakerros kuoritaan kevyesti. Tämän jälkeen maisemointikangas asennetaan istutusalueen pohjalle. Jos istutus alueelle tulee maahan istutettavia kasveja (puita tai pensaita) voidaan maisemointikankaaseen tehdä ristiviiltoja näiden kasvien asentamiseksi. Vähemmän kasvumaata tarvitsevat kasvit voidaan asentaa katekankaan päälle tulevaan multaan — tosin maisemointikankaan päälle tuleva multa tai maa-aines mahdollistaa myös rikkakasvien kasvamisen katekankaan päällä.

Katekankaan hyödyntäminen helppohoitoisella pihalla

Maisemointikankaan päälle voidaan asettaa erilaisia kiviä tai vaikkapa kuoriketta, jolloin istutusalueesta tulee mahdollisimman helppohoitoinen. Erittäin helppohoitoista ratkaisua haettaessa katekankaaseen ei tehdä lainkaan rekiä (maaistutuksia varten), eikä maisemointikankaan päälle aseteta multaa (kankaan päälle ei tehdä istutuksia) – – vaan kaikki istutukset tehdään ruukkuihin ja maasta erillään oleviin penkkeihin. Kangas voidaan siis peittää pihan yleisilmeeseen sopivilla kivillä tai kuorikkeella (kuoriketta on saatavilla myös eri väreissä). Näin toimimalla istutusalueella eivät viihdy juuresta tai siemenestä leviävät rikkakasvit.

Istutusalueeseen on hyvä suunnitella myös kevyt kaato veden poistamiseksi. Vaikka nykyaikainen maisemointikangas ei ole tiivis muovi, vaan vettäläpäisevä kangas – saattaa esimerkiksi kallioisilla alueilla tulla ongelmia veden poistumisen kanssa, jos istutusaluetta kastellaan usein (tai rankkasateen sattuessa). Tämän tyyppiset ongelmat ovat kuitenkin ratkaistavissa kevyen kaadon toteutuksella ja esimerkiksi uralaattojen käytöllä.

Muita käyttökohteita katekankaalle

Maisemointikankaan voi istutusalueiden lisäksi asentaa myös vaikkapa pihalaatoituksen tai kulkuväylän pohjalle. Laatoituksissa katekangas asennetaan yleensä kantavan sorakerroksen päälle, ja laattojen asennushiekka tulee katekankaan päälle (veden poistumisen varmistama kaato tulee siis sorakerrokseen, ja asennuspinnan suoruus luodaan hiekan määrää säännöstelemällä). Vaihtoehtoisesti laatoituksilla voidaan käyttää myös maanrakennuksessa yleisimmin käytettävää suodatinkangasta.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua