valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Pinaatti kasvatus avomaalla ja parvekkeella

Pinaatti kasvatus avomaalla ja parvekkeella


Pinaatin kasvatus ja viljely onnistuu helposti aivan tavallisissa kotioloissa niin avomaalla puutarhassa kuin parvekkeella. Kasvina pinaatti ei ole erityisen vaativa kasvualustansa suhteen, joten pinaatin kasvatus voidaan tehdä vaikkapa syvämultaisessa kukkapenkissäkin, jos muuta kasvualustaa ei ole tarjolla. Ohessa muutamia huomioita pinaatin kasvattamiseen.

Pinaatin idätys siemenestä
Kaupasta hankittavat pinaatin siemenet myydään pusseissa, joissa on mainittuna pinaatin idätyksen kesto ja idätykselle parhaiten sopiva ajankohta – idätys kannattaa tehdä siemenpussissa mainittujen aikataulujen mukaisesti. Pinaatin idättäminen voidaan aloittaa pienessä astiassa, jolloin säästetään ennen kaikkea tilaa. Vaikka pinaatin kasvatus vaatii yleensä melko lailla kosteutta, on idätysvaiheessa syytä olla maltillinen kastelussa, sillä muutoin idätys astia muuttuu kurakoksi jossa pinaatin siemenet eivät idä. Idätysvaiheen aikana kastelu voidaan hoitaa esimerkiksi suihku/sumutepullon avulla, jolloin vältytään liialta kastelulta ja/tai itäneiden varsien katkeilulta.

Pinaatin kasvatus ja kasvupaikan valinta
Pinaatin kasvatus vaatii syvämultaisen maan tai kasvualustan, riittävästi valoa ja kosteutta – – eli säännöllistä kastelua. Monesti hyvä valinta pinaatin kasvupaikaksi on puolivarjoinen paikka; eli paikka johon aurinko ei porota täydeltä terältä aivan koko päivää. Kun pinaattia istutetaan avomaalle on hyvä muistaa, että pinaatti leviää melkoisesti kasvaessaan. Tästä syystä johtuen riviväli voidaan pitää yli 30 sentissä. Jos pinaatin leviämiseltä halutaan välttyä kannattaa pinaatti istuttaa kasvimaallakin maasta irrallaan oleviin kasvualustoihin, jolloin pinaatin leviämistä päästään kontrolloimaan.

Pinaatin kasvattaminen ja yleisimmät ongelmat
Yleisiä ongelmia pinaatin kasvatuksessa ovat pinaatin kukkiminen ja varren kasvaminen. Molemmat ongelmat johtuvat yleensä siitä, että pinaattia ei ole kasteltu riittävästi. Kukkimisen jälkeen pinaatin lehdet menettävät makunsa, jolloin pinaatista ei ole syötäväksi. Pinaattiin satoa/tuottavuutta voidaan yrittää parantaa myös nyppimällä tai leikkaamalla pois, pinaattiin ilmestyviä kukintoja.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua