valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Hoito-ohje kesäkalusteille

Hoito-ohje kesäkalusteille


Kesäkalusteet on hyvä huoltaa ennen ja jälkeen kesäkautta.

Puutarhakalusteiden hoito ennen kesää
Ennen uuden kesäkalusteen käyttöönottoa on syytä puhdistaa sen pinnat. Puhdistus voidaan tehdä joko kostealla rätillä, tai jos puutarhakalusteet halutaan puhdistaa huolellisemmin, voidaan käyttää mäntysuopaa ja pesusientä/harjaa. Painepesurin käyttö saattaa olla liian kovakourainen pesumenetelmä, joten sen käytössä kannattaa käyttää omaa harkintaa. Pesun ja kuivatuksen jälkeen kesäkalusteet voidaan käsitellä ulkokalusteiden suojaamiseen tarkoitetulla öljyllä.

Se kuinka monta käsittelykertaa kesäkalusteelle tulee tehdä käyttökauden aikana, riippuu täysin materiaalista. Yleisesti suositellaan että tiikistä tehdyt puutarhakalusteet käsitellään noin 3-5 kertaa käyttökaudessa ja öljy/kuultovärikäsitelty puu sekä eucalyptuksesta tehdyt kesäkalusteet käsitellään 1-2 kertaa käyttökauden aikana.

Yleisesti uusien puutarhakalusteiden pinnat on käsitelty valmiiksi jo tehtaalla, joten pikaista puhdistusta kummempaa käyttöönotto käsittelyä ei välttämättä tarvita.

Puutarhakalusteiden säilytys ja varastointi
Ennen talvivarastointia puutarhakalusteet on myös syytä puhdistaa ja mahdollisesti myös öljytä/lakata. Öljyämisen jälkeen pihakalusteiden tulisi antaa kuivua huolellisesti ennen varastoon viemistä.

Puutarhakalusteet tulee säilyttää kuivassa ja viileässä paikassa. Erilliselle lämmitykselle ei yleensä ole tarvetta. Esimerkiksi kovapuiset pihakalusteet voivat kuivua, jos niitä säilytetään koko talvi lämmitetyssä varastossa. Puolestaan rottinkikalusteet sietävät huonosti voimakkaita lämmönvaihteluja ja kosteutta, tämä tulisi muistaa myös varastoinnissa.

Varastoinnin ajaksi puutarhakalusteet voidaan myös peittää suojakankaalla. Kankaan tulisi olla hengittävää ja se tulisi asettaa pihakalusteiden päälle riittävän väljästi. Tiiviskangas kerää alleen helposti kosteutta, jolloin kesäkalusteet saattavat homehtua.

Huonoon kuntoon päässeet puutarhakalusteet
Pitkään käytössä olleet ja jo hieman huonoon kuntoon päässeet kesäkalusteet on mahdollista pestä myös homeenpoisto/tehopesu –aineilla. Pesu kannattaa tehdä keväällä ennen kesäkalusteiden käyttöönottoa ja öljyämistä. Homeenpoisto aineet tuhoavat pieneliöt kesäkalusteiden pinnalta, ja samalla kuluttavat kalusteiden vanhaa öljy/lakkapintaa hieman. Tästä syystä uusi öljyäminen on syytä tehdä tämän käsittelyn jälkeen.

Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua