valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Auton renkaiden ilmanpaineen mittaus

Auton renkaiden ilmanpaineen mittaus


Auton renkaiden ilmanpaineen tarkistus on tärkeää suorittaa säännöllisesti, sillä yllättävän moni rengasvaurio johtuu nimenomaan vääristä rengaspaineista. Auton renkaissa olevan ilmanpaineen (eli rengaspaineen) tehtävänä on kannatella auton kuormaa ja varmistaa, että auton ajo-ominaisuudet toimivat toivotulla tavalla. Tästä syystä johtuen renkaiden ilmanpaineen tarkastus on hyvä tehdä aina ennen pidemmälle ajomatkalle lähtöä. Usein renkaiden ilmanpaineen tarkastus suositellaan tehtäväksi kuukauden tai kahden välein (mitä enemmän autolla ajetaan sitä useimmin paineet tulee tarkastaa), mutta monelle autoilijalle rengaspaineen tarkistus jää renkaiden kausivaihdon yhteydessä tehtävän tarkastuksen varaan.

Miten auton renkaiden ilmanpaineen mittaus tehdään
Auton renkaiden ilmanpaineen tarkistus voidaan suorittaa yleensä huoltoasemalla tai sopivien laitteiden löytyessä myös kotipihallakin. Auton renkaiden ilmanpaineen mittaus suoritetaan ilmanpainemittarilla, joita myyvät tyypillisesti kaikki varaosaliikkeet ja suurimmat marketitkin. Ilmanpainemittareita on markkinoilla pääsääntöisesti kahta eri tyyppiä, toiset mittarit ovat tarkoitettu pelkästään paineen mittaamiseen ja toiset on mahdollista yhdistää paineilmakompressoriin, jolloin renkaan voi myös täyttää samalla kertaa. Huomioi kuitenkin, että varusteena myytävät ilmanpainemittarit (tai vuosia kaapissa lojuneet mittarit) voivat olla epätarkkoja. Käytännössä ainoan varman mittaustuloksen saat huolletulla ja tarkastetulla mittarilla.

Kun tarkastat autosi renkaiden ilmanpaineita, tee tarkastus aina ns. kylmiin renkaisiin, sillä ajon aikana lämmenneiden renkaiden ilmanpaine on hieman todellista korkeampi.

Mikä on oikea ilmanpaine renkaissa
Autosi renkaissa käytettävä rengaspaine riippuu aina autossasi käytettävistä renkaista, sekä auton käyttötarkoituksesta. Mikäli autolla kuljetaan tavallista raskaampia kuormia suositellaan renkaissa käytettäväksi hieman korkeampaa painetta. Autosi renkaiden ilmanpaineen saat selville mittauksen lisäksi myös autosi ovipalkista tai huoltokirjasta löytyvistä tiedoista (joskus huoltotarra voi olla myös bensaluukun sisäpinnassa). Tavallisen kevyellä kuormalla ajettavan henkilöauton ilmanpaineet ovat normaalisti 2.3-2.5 baarin tuntumassa. Toiset käyttävät auton takarenkaissa hieman korkeampaa rengaspainetta kuin eturenkaissa, toiset taas asettavat saman paineen kaikkiin renkaisiin. Omassa autossasi käytettävät ilmanpaineet kannattaa tarkastaa auton huoltotiedoista.

Renkaiden ilmanpaineen mittauksen yhteydessä tulee aina tarkastaa että saman akselin renkaissa on sama paine. Tämä tarkoittaa, että molemmissa eturenkaissa ja molemmissa takarenkaissa on oltava sama paine.

Ilmanpaine talvi- ja kesärenkaissa
Kylmyys ja pakkanen laskevat aina renkaan ilmanpainetta hieman (siinä missä kuumuus nostaa painetta). Tästä syystä monet rengas- ja autovalmistajat suosittelevat, että talvirenkaissa käytetään hieman korkeampaa painetta kuin kesärenkaissa (usein suositus on +0.2-0.4 baria). Omaan autoosi sopivat rengaspaineet löydät jälleen autosi huoltotiedoista.

Miksi rengaspaineiden tarkastus kannattaa tehdä
Kaikista renkaista tyhjenee aina hieman ilmaa ajon aikana. Tämä ei tarkoita että renkaassa olisi mitään vikaa tai, että renkaan venttiili vuotaisi – – vaan kyseessä on kaikille renkaille ominainen piirre. Ilmanpaineen tarkkailulla voidaan kuitenkin vaikuttaa keskeisesti niin renkaiden kestävyyteen, auton käyttäytymiseen kuin auton polttoaineen kulutukseenkin, joten rengaspaineen mittaukseen on olemassa useita hyviä syitä.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.