valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Pihakivet ja sadevesien poisjohtaminen

Pihakivet ja sadevesien poisjohtaminen


Pihakivetyksen asennusta suunnittelevan kannattaa miettiä myös sadevesien pois ohjaamista, sillä kovapintainen kivi ja tiiviit laattasaumat (esim. kivituhka) eivät juurikaan ime vettä. Tästä syystä pihalaatoissa olisi hyvä olla pieni kallistus, joka tarvittaessa ohjaa veden pois pihakivetykseltä. Ohessa muutamia yleisiä huomiota sadevesien poisjohtamiseen liittyen.

Sadeveden ohjaaminen rakennuksen vierestä

Sadevesien poisjohtamisen kannalta talon vierustat ovat kriittisimpiä paikkoja, sillä räystäiltä tippuva ja sadevesijärjestelmien kautta maahan johdettava sadevesi, lisää talon läheisyyteen päätyvän veden määrää. Tärkeintä onkin varmistaa, että talon kivijalkaan on tehty riittävät suojatoimet ja että seinän vierustalla on käytetty ilmavaa sora-aineista. Tämän lisäksi asennettava pihakivetys tulee suunnitellaan niin, ettei se vietä talon seinään päin (vaikka laatoitus ajan myötä hieman painuisikin), vaan kallistuksen tulee olla aina talosta poispäin. Yleinen nyrkkisääntö on, että metrin matkalla kallistusta tulisi olla 2 cm, käytännössä tämä tarkoittaa 2% kaltevuutta; jotkut käyttävät talon seinän vieressä edellä mainittua voimakkaampaakin kallistusta.

Sadevesijärjestelmien ja pihakivetysten yhdistäminen voi olla välillä työlästä, mutta useilla kivivalmistajilla on tarjolla pyöreän ladonnan mahdollistavia ns. kaarrekiviä, joilla esimerkiksi sadevesikaivot saadaan istumaan kivetykseen ongelmitta. Tarvittavien erikoiskivien löytyminen onkin hyvä selvittää kivivalmistajia vertaillessa.

Kovan pihakiven tai -laatan asennus talon seinän viereen voi aiheuttaa ongelmia myös silloin, jos talon seinälaudoitus ylettyy melkein maahan saakka. Tällöin sadevedet voivat roiskua laatanpinnalta seinälautaan, jolloin seinälautojen alapäät saattavat ajan myötä hapertua tavallista nopeammin. Tätä ilmiötä voidaan yrittää ehkäistä erilaisten suojapelien avulla (lautojen alapäät suojataan tippapeltityyppisellä ratkaisulla); peltien käytössä on kuitenkin hyvä muistaa, että laudoituksen ilmankierron tulee pysyä kunnossa – eli pellitys ei saa tukkia ilmankiertoa.

Sadeveden ohjaus kouru ja loiskekuppi

Pihakivimallistoista löytyy yleensä myös sadevesien ohjaamiseen tarkoitettuja kouruja ja loiskekuppeja. Loiskekuppi on yleensä betonista valmistettu syvennys, joka asennetaan maahan mieluiten melkein kiinni rännin poistoputken ulosheittäjään. Tällä asennustavalla varmistetaan, ettei sadevesi lentele ulosheittäjästä minne sattuu, vaan vesi ohjautuu loiskekupin kautta kouruihin. Kourulaattojen avulla pihakivetysten ympärille on myös mahdollista rakentaa ojia, sadevesien poisjohtamiseen. Näin voidaan toimia etenkin tilanteissa, joissa laatoituksen asennuspaikka asettaa haasteita sadevesien ohjaamiselle.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.