valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Savustimen puhdistus

Savustimen puhdistus


Mikäli savustus on tehty suoraan savustimessa olevien ritilöiden päällä kannattaa ritilät puhdistaa mieluiten jokaisen savustuskerran päätteeksi (tai tarpeen mukaan). Ritilät on tyypillisesti valmistettu samasta materiaalista kuin uunin ritilät, joten myös puhdistus tehdään samalla periaatteella (ks. uuniritilöiden puhdistus). Monesti ritilät puhdistuvat helpoiten kun ne puhdistetaan suhteellisen nopeasti käytön jälkeen (ennen kuin ritilä on täysin jäähtynyt); tällöin puhdistukseen riittää tyypillisesti esim. harjaus grillin puhdistusharjalla. Kuumia ritilöitä ja peltejä käsitellessä tulee tietysti noudattaa myös erityistä varovaisuutta, eikä ritilöitä tule puhdistuksen jälkeen asettaa jäähtymään paikkaan jossa ohikulkija tai lemmikkieläin voisi astua ritilän päälle.

Ritilöiden lisäksi savustimissa on tyypillisesti myös tippupelti, joka kerää suurimman osan savustettavista tuotteista tippuvasta rasvasta. Tippupelti on hyvä tyhjentää myös käytön päätteeksi, mieluiten ennen kuin rasva on päässyt hyytymään/takertumaan kiinni peltiin.

Näiden osien lisäksi monissa savustimissa myös kuumennusvastus on irrotettavissa puhdistusta varten. Vastuksen puhdistamiseen liittyvät yksityiskohdat on aina syytä tarkistaa laitteen mukana tulleesta käyttöohjekirjasta, sillä valmistajilla on toisistaan poikkeavia suosituksia vastuksen puhdistuksen suhteen.

Savustimen pintojen puhdistus
Savustimen sisäpintoja ei tarvitse yleensä puhdistaa lainkaan (ritilöitä ja peltejä lukuun ottamatta). Mikäli savustinta käytetään harvoin, saattaa olla viisasta harjata savustimen sisäpinnat puhtaaksi pölystä yms. irto roskasta ennen käyttöä. Tämä puhdistus voidaan tehdä pehmäellä harjalla tai nihkeällä liinalla; puhdistusta suunniteltaessa on hyvä valita työväline josta noki saadaan helposti puhdistettua pois (tai jonka nokistumisella ei ole väliä).

Useimpien sähkösavustimien päälipinta on kiillotettua ruostumatonta terästä, joten pinta saadaan usein puhtaaksi pelkällä pyyhinnällä – tai käyttämällä pinnalle sopivaa puhdistusainetta. Vaikka päälipinnalle tulisi tahroja ja roiskeita on tärkeää ettei niitä yritetä poistaa terävällä esineellä tai hankaamalla esim. karhunkielellä, sillä tämän tyyppiset puhdistustavat naarmuttavat teräksen pintaa helposti.

Helpota savustimen puhdistusta
Arinoilla/urilla varustetut savustusalustat helpottavat sekä savustamista että savustimen puhdistusta. Kyseessä on tyypillisesti paksusta foliosta valmistettu ”pelti”, jonka päälle savustettava tuote asetetaan. Arinoilla/urilla varustetut alustat keräävät savustettavasta tuotteesta valuvan rasvan talteen, jolloin rasva ei tipu esimerkiksi savustimen pohjalle.

Lisäksi on hyvä muistaa että savustinta tulee käyttää aina ulkona; riittävän kaukana avoimista ikkunoista jne. (koskee myös sähkösavustinta), näin toimimalla voidaan varmistaa ettei savustimesta lähtevä savu/höyry päädy sisätiloihin; eikä kuuma savustin pääse aiheuttamaan muita vaaratilanteita esim. keittiössä.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.