valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Tiiliseinän pesu ja puhdistus

Tiiliseinän pesu ja puhdistus


Talon tiiliseinän pesu tai puhdistus voidaan suorittaa useasta eri syystä. Puiden ja pensaiden varjostamalla tiiliseinällä voi alkaa helposti kasvamaan jäkälää tai sammaleen kaltaista virherrystä. Punertaviin seinätiiliin voi ilmestyä vaaleita ns. suolaläiskiä (joskus puhutaan kalkkilaikuista) tai maalaustöiden yhteydessä tiilipintaan on voinut roiskua maalia (tällöin työ on verrattavissa graffiittien poistoon). Koska tiiliseinän puhdistus tulisi suorittaa ilman pintamateriaalille koituvia vaurioita, tulee käytettävien työtapojen valintaan kiinnittää huomiota.

Tiilipinnan puhdistus – mitä työmenetelmiä voidaan käyttää
Tiiliseinän puhdistaminen tulisi siis suorittaa puhdistettavalle pinnalle parhaiten sopivan työtavan avulla. Tiiliseinien kohdalla työtavan valintaan vaikuttaa pääsääntöisesti seinässä olevien tiilten yleiskunto. Selvästi halkeilleita ja lohkeilleita tiiliä sisältävä seinä on usein hankala puhdistettava, sillä lähes mikä tahansa työtapa saattaa vaurioittaa jo ennestään huonossa kunnossa olevia tiiliä.

Kotikonstein suoritettavaa tiiliseinän puhdistusta kannattaa aloitella mahdollisimman kevyillä työmenetelmillä, jolloin tiiliseinän reagointia puhdistustapoihin voidaan tarkkailla mahdollisimman hyvin. Mikäli tiiliseinään on ilmestynyt jäkälää tai viherrystä, voidaan kasvuston poistoa kokeilla ensin aivan tavallisen katuharjan avulla. Tämän jälkeen voidaan kokeilla myös paineilman (kompressori) tai painepesurin käyttöä – kokeilut on syytä suorittaa hyvin alhaisilla paineilla, jolloin tiiliseinää ei rasiteta tarpeettomasti. Huomioi kuitenkin, että etenkin painepesurin avulla on mahdollista saada aikaan erittäin ikävää jälkeä, jos liian kovaa pesupainetta käytetään huonossa kunnossa olevalle seinälle.

Ammattimaisemmin tiiliseinän puhdistus onnistuu esimerkiksi soodapuhalluksen avulla, jota käytetään yleensä grafiittien poistossa (soveltuu myös muille maalitahroille). Tämän lisäksi myös kuivajääpuhdistusta (oma laitteensa) voidaan niin ikään käyttää tiiliseinien puhdistuksessa. Sekä soodapuhallus että kuivajääpuhdistus ovat toimenpiteitä, jotka eivät välttämättä vaadi mitään jälkitoimia (monesti tiiliseinä kuitenkin pestään soodapuhalluksen jälkeen). Kyseiset työt suoritetaan erityislaitteilla, jonka vuoksi tiiliseinän puhdistus monesti tilataan kiinteistönhuoltoon erikoistuneelta yritykseltä. Mikäli haluat puhdistaa tiiliseinän itse, esimerkiksi soodapuhaltimella kannattaa kyseistä laitetta tiedustella paikallisesta konevuokraamosta; jos et ole ennen käyttänyt soodapuhallinta kannattaa vuokraamon henkilökunnalta pyytää lyhyt perehdytys laitteen käyttöön ja varmistaa, että vuokrattava soodapuhallin soveltuu tiiliseinän puhdistukseen (kysy myös työssä tarvittavia suojavälineitä).

Huomioitavaa tiiliseinän pesussa
Mikäli tiiliseinän puhdistuksessa tarvitsee käyttää vettä, kannattaa puhdistustyö ajoittaa kesään (lämpimään vuodenaikaan). Näin toimimalla voidaan varmistaa ettei painepesurin avulla suoritettu tiiliseinän pesu haurastuta tiiliä tarpeettomasti esimerkiksi pakkasrapautumien kautta.

Tiiliseinän pesussa tulisi huomioida myös puhdistettavan seinän saumausten kunto ja seinässä käytetty tiili. Huonossa kunnossa olevat (tai väärin toteutetut) saumat saattavat imeä tai muutoin läpäistä vettä. Tämän lisäksi myös muutamien tiililaatujen (esim. kalkkihiekkatiili) on todettu joissain normaalista poikkeavissa olosuhteissa myös läpäisseen vettä (tähän on saattanut vaikuttaa myös käytetyn tiilen laatu/valmistustapa). Lisäksi tiiliseinän pesussa on tarpeen huomioida myös tiiliseinässä olevat ns. tuuletusaukot, sekä muut alueet (esim. ikkunoiden vieressä) joista pesuvesi voisi päästä rakenteen sisään (varsinkin painepesuria käytettäessä).


Useasti tiiliseinien pesu onnistuu pelkällä vedellä, mutta jos työssä tarvitaan puhdistusainetta tulee valita mahdollisimman mieto, kivipinnalle sopiva pesuaine. Monesti tiiliseinille sopivia puhdistusaineita löytyy rautakaupasta.

Muuta huomioitavaa tiiliseinien puhdistuksessa
Jos tiiliseinän puhdistustarve johtuu ns. ulkoisesta rasituksesta, eli rakennuksen seinän välittömässä läheisyydessä (seinässä kiinni) kasvaa puita tai pensaista on hyvä miettiä kyseisten puiden poistoa tai siirtoa. Mikäli puiden ja pensaiden annetaan kasvaa lähes kiinni rakennuksen ulkoseinässä, saa viherrystä tai jäkälää olla poistamassa toistuvasti – joka luonnollisesti lisää myös tiiliseinän rasitusta. Ulkoista rasitusta vähentämällä voidaankin vaikutta myös tiilipintojen puhdistustarpeeseen ja seinämateriaalin kestävyyteen.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.